Paralizia faciala:
cauze, simptome, tratament

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut
Cand inervatia muschilor fetei nu mai functioneaza, muschii nu primesc impulsurile necesare contractiei si miscarii. Apare o pareza sau paralizie faciala ce afecteaza o parte a fetei, cu efecte importante functionale si estetice, dar si emotionale.
Si de toate ne putem ocupa noi, prin recuperare medicala, la Fiziolife Medica!

pareza faciala

1. Ce este pareza sau paralizia faciala?

Pierderea miscarilor normale, a expresiei si simetriei unei parti a fetei prin afectarea unui nerv sau cu origine la nivelul centrilor nervosi centrali defineste paralizia faciala. O parte din muschii fetei par slabi sau “cazuti” si se poate intampla sa fie de o parte, fie de ambele parti simultan.

Timpul de instalare poate fi rapid – paralizie Bell sau a frigore, paralizie centrala – sau se poate instala treptat, ca in situatia unor tumori ale gatului sau intracraniene. Persistenta ei este de obicei determinata de cauza care a produs paralizia faciala.

2.Tipuri de pareza faciala

Cele mai des intalnite pareze faciale sunt:

  • Pareza faciala periferica, intalnita si cu denumirea de paralizie a frigore sau paralizia Bell
  • Pareza faciala de tip central

2.1 Paralizia Bell

Este o afectiune neurologica ce apare prin afectarea unuia din cei doi nervi faciali, drept sau stang (perechea VII).

Inainte de aparitia hemiparezei, deci pe o jumatate de fata, pacientul spune ca a simtit o temperatura mai mare, durere in spatele urechii, gat intepenit, slabiciune sau lipsa de control la masticatie si mimica de acea parte. De multe ori este asociata cu infectia cu virus herpes simplex.

2.2 Pareza faciala centrala

Apare in contextul unui accident vascular si pentru a sti ce masuri sa iei intr-o astfel de situatie urmareste schema:

· Verificarea mimicii – se cere persoanei sa zambeasca si se observa pe ce parte “cade” coltul gurii;

· Verificarea prin ridicarea bratelor – unul dintre ele cade, nu poate fi mentinut ridicat la orizontala;

· Vorbirea – se solicita persoanei sa repete o fraza simpla si esti atent sa vezi daca incetineste ritmul, daca schimba pronuntia sau chiar spune cu totul altceva ori nu intelege deloc ce doresti sa faca;

· Se suna pentru consult de urgenta daca oricare din aceste semne este prezent.

Persoana respectiva mai poate prezenta, deci, in afara de pareza faciala: confuzie, slabiciune initial sau pareza, chiar paralizie de o parte a corpului, dificultate de a vorbi si intelege, probleme de vedere, de a merge sau a sta pe scaun, ameteala, pierderea echilibrului, durere importanta de cap.

3. Cauze - semipareza sau hemipareza faciala

Este important sa fie stabilite cauzele, evolutia si tratamentul depinzand de cele mai multe ori de factorul declansator.

Cele mai frecvente cauze includ:

· Infectii sau inflamatia nervului facial

· Traumatisme ale fetei si capului

· Tumori ale gatului sau capului (tumori de glanda parotida, colesteatom, neurinom de acustic, metastaze)

· Accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic

Alte cauze intalnite in practica medicala si de recuperare sunt:

- Fracturi ale oaselor craniului sau ale fetei

- Infectii ale urechii medii, traumatismele urechii medii

- Boala Lyme (neuroborelioza)

- Sindromul Ramsay-Hunt (in infectie cu herpes zoster), neurosarcoidoza

- Boli autoimune precum scleroza multipla, sindromul Guillain-Barre

- Rar, in tuberculoza, poliomielita, otite, meningita, diabet zaharat

Exista si pareze faciale la nou nascut, prin presiunile din timpul actului nasterii sau observate consecutiv nasterii. Cele mai multe sunt temporare si dispar de obicei fara tratament in proportie de peste 90%. Unele insa persista si pot fi semnul unor sindroame congenitale cum sunt sindromul Moebius (pareza faciala bilaterala, ca si in HIV-SIDA si neuroinfectii) sau Melkersson-Rosenthal.

In contextul actualei pandemii cu SARS-CoV-2, au fost semnalate si cazuri de pareza faciala periferica post infectare cu acest virus – pacientii au prezentat fie si simptome de intensitate usoara-medie si PCR pozitiv, fie doar PCR pozitiv, iar la o perioda variabila de la infectare a aparut si o hemipareza faciala.

In majoritate cazurilor, una din cauzele principale de hemipareza periferica este cea virala, iar pe un loc secund se situeaza o inflamatie a partii osoase prin care trece nervul facial (zona urechii medii, pareza a frigore, otite).

4. Simptome in pareza faciala periferica si centrala

Mai intai, hai sa vedem diferenta intre pareza, paralizie, semipareza (hemipareza).

Pareza se defineste ca fiind o paralizie temporara, partiala, iar paralizia este completa. Semi sau hemipareza se refera la slabiciunea usoara sau moderata ce poate aparea pe o jumatate de corp, respectiv aici, pe jumatate de fata.

Un diagnostic de diferential se pune si in functie de teritoriu, observand musculatura fruntii: in paralizia faciala periferica este toata hemifata afectata (frunte neteda, imobila), in timp ce in paralizia faciala centrala este afectata doar musculatura jumatatii inferioare a fetei (se poate incrunta).

Paralizia Bell sau a frigore (la frig)

- Teritoriul fetei inervat de fibrele nervului afectat, de partea dreapta sau stanga, se prezinta cu miscari reduse sau chiar absente, pareza se instaleaza brusc si se agraveaza in urmatoarele ore.

- Fata pare lipsita de riduri pe o parte, persoana nu poate mobiliza muschii, inclusiv ai fruntii, si de multe ori nu poate inchide pleoapa de partea afectata. Nu prezinta afectare a vorbirii sau intelegerii a ceea ce se intampla, nu este insotita de pareza membrelor de aceeasi parte a corpului, dar pacientul are dureri de cap, pielea mai sensibila la frig-cald, uneori tulburari de echilibru.

- Pleoapele ochiului nu se pot inchide si acesta trebuie protejat de uscare (xeroftalmie), evitand complicatii ulterioare ireversibile la nivelul corneei.

Incidenta este in jur de 23 de cazuri la 100.000 de persoane pe an, sau una din 60-70 persoane poate fi afectata in timpul vietii. Si barbatii si femeile pot intampina aceasta situatie in egala masura, cu varf de incidenta intre 10 si 40 de ani. Iar ca frecventa a partii afectate, nu predomina vreuna din parti, deci pareza faciala dreapta nu apare mai des decat pareza faciala stanga.

Pareza faciala de origine centrala

Apare consecutiv accidentului vascular, este prezenta pentru jumatatea inferioara a fetei de partea opusa emisferei cerebrale in care s-a produs accidentul vascular si de cele mai multe ori insotita de disartrie. Expresia fetei este redusa si comunicarea limitata. Elementul emotional este foarte puternic si calitatea vietii mult afectata in ansamblu.

Pareza faciala se poate vindeca?

Hemipareaza faciala este ceva grav? In cat timp trece? Ce trebuie sa fac? – sunt primele intrebari adresate de catre pacient.

Acesta se afla intr-o stare de disconfort mare, iar perspectiva asimetriei, a problemelor de clipit, lacrimat, masticatie, a mimicii modificate, este uneori infricosatoare, fie ca este femeie, fie ca este barbat.

In general, cele cu etiologie virala, dupa aproximativ o luna, o luna si jumatate, se recupereaza complet, musculatura incepand sa isi reia functiile cam la doua saptamani si cu ajutorul unui tratament foarte util prin kinetoterapie si masaj facial. Daca dupa doua luni maximum nu se recupereaza complet, exista posibilitatea sa ramana sechele, asimetrie.

Semiparezele dupa traumatisme faciale si craniene se trateaza mai complex. Expunerea la frig si umezeala poate sa duca la recidiva, iar o otita cu inflamatia si compresia nervului facial in canalul osos din osul temporal, odata tratata, da drumul si recuperarii nervului facial afectat.

6. Complicatiile parezei faciale

O prima complicatie este un grad de asimetrie faciala persistenta care va avea impact principal emotional, estetic.

Importante functional sunt ageuzia (pierderea gustului), spamul hemifetei respective si unele miscari necoordonate ale musculaturii afectate, probleme la masticat si inghitit.

Foarte importanta este si afectarea corneei prin lipsa “perdelei” lacrimale in pareza Bell – lacrimile nu mai ajung sa umezeasca corect cornea si poate aparea xeroftalmia. Creeaza si conditii pentru infectii la acest nivel ce pot merge pana la pierderea vederii.

7. Pareza faciala la copii

Cele mai intalnite forme la copil sunt paralizia Bell si paralizia sau pareza cauzata de infectii.

Cu cat tratamentul este instituit mai repede, cu atat refacerea se produce mai rapid si fara sechele.

Tehnicile de recuperare medicala – masaj, kinetoterapie – accelereaza vindecarea.

In mod particular, iar specialistii, asa cum suntem in echipa Fiziolife Medica, procedeaza in acord cu specificul micilor pacienti. Acestia nu au multa rabdare, durerile de cap sau ale regiunii posterioare a urechii si capului ii deranjeaza si distrag si trebuie gasite cai prin care sa inteleaga tratamentul pentru a participa.

Vestea buna vine in sensul ca cei mici, copiii, sau varstele tinere se recupereaza mai repede decat adultii, iar daca afectarea motorie a fost mai mica, semnele dispar mult mai rapid.

8. Pricipii de tratament pentru pareza faciala

Majoritatea pacientilor cu pareza faciala periferica se recupereaza intr-o luna, maxim doua.

Tratamentul medicamentos se instituie de catre medic si poate incepe cu administrarea unui corticoid steroid ce reduce inflamatia si ajuta la accelerarea recuperarii nervului. Principiul: repede instituit, recuperare mai rapida.

Medicul il informeaza pe pacient si despre efecte secundare, precum si despre necesitatea unei anumite diete (fara sare), iar pacientul va mentine legatura cu medicul pentru a-l informa despre evolutie.

Unele scheme de tratament medicamente antivirale si vitamine din grupul B.

Pentru ochi se recomanda lacrimi artificiale, un unguent oftalmic pe marginea pleoapelor pe timpul noptii si chiar acoperirea ochiului in primele stadii. Lipsa clipirii duce la evaporarea rapida a secretiei lacrimale si astfel apar uscaciunea si infectiile. Orice agravare a situatiei ochiului reclama consult medical al oftalmolog in cel mai scurt timp posibil.

De foarte mare folos sunt exercitiile faciale, masajul, kinesiotapingul, dar si o anume disciplinare a pacientului sa mestece cu ritm rar, cu rabdare, alimentele mai consistente. De asemenea, trebuie atentie la inghitirea lichidelor si se insista pe mentinerea unei igiene dentare stricte.

9. Recuperarea in semipareza faciala

Specialitatea noastra, partea de recuperare, poate incepe chiar din prima saptamana.

Un ajutor in vederea aprecierii gradului de afectare a nervului este electromiografia (EMG) ce se poate efectua la un cabinet de neurologie. Tehnica este simpla si nedureroasa: se aplica pe fata in anumite puncte niste electrozi, ti se solicita sa faci miscari ale fetei si aparatul masoara transmiterea impulsului nervos si energia creata de muschii activati. O scadere de contractie a fasciculelor musculare studiate ajuta la aprecierea in detaliu a situatiei nervului si muschilor faciali.

Ce se intampla cand ajungi la noi?

In clinica Fiziolife Medica, specialistii nostri pot aprecia foarte corect functionalitatea nervului si muschilor si prin observatie atenta si palpare. Odata facuta evaluarea, specialistul care te preia stabileste o schema de terapie ce poate include:

- Masaj facial pentru a mentine moblitatea si circulatia sanguine bune a muschilor faciali

- Stretching pentru muschii ce s-au scurtat sau sunt contractati

- Exercitii ce ajuta sa reinveti sa rostesti cuvinte, sa echilibrezi miscarile faciale

- Tehnici de relaxare pentru nervul facial si muschii faciali

- Exercitii ce reduc miscarile involuntare, nedorite

In primele stadii el se va ocupa, deci, sa pregateasca muschii pentru etapa dinamica, de miscari voluntare efectuate de tine, prin tehnici pasive precum masajul, stretchingul, kinesiotaping.

Principii

Toate exercitiile apoi au ca element principal grija si delicatetea, altfel pot aparea contracturi si miscari involuntare neplacute (sincinezii). Vei afla, ca pacient, si ca nu toate miscarile pe care crezi ca trebuie sa faci sunt potrivite oricarui caz, de aceea este nevoie de un specialist cu experienta.

Trecerea la exercitii active – pe care le faci tu – este importanta. Miscari speciale, mimica exagerata, rostirea unor sunete, litere, cuvinte, exersare tip biofeedback – in oglinda sau cu ajutorul unor aplicatii pe telefon, umflarea de baloane, suflatul si aspiratia prin paie, mestecarea de guma – toate se introduc si efectueaza mai intai sub consilierea specialistului nostru in functie de stadiul in care te afli.

Exista si forme de electrostimulare dar se aplica cu foarte multa grija pentru a nu suprasolicita terminatiile nervoase si a crea teren pentru spasme. De asemenea, cu noi inveti automasajul manual sau cu diferite mici dispozitive (minge din cauciuc cu tepi moi, role de jad sau cuart, etc.)

Concluzie

Pareza faciala periferica este o afectiune pentru care tratamentul si recuperarea instituite cat mai precoce dau rezultate bune si de durata.

Terapia de recuperare poate continua mai mult timp, inclusiv acasa, pana la recuperarea completa. De aceea specialistii nostri tin foarte mult sa pastreze legatura cu pacientii de care s-au ocupat din faza initiala si pana la remiterea principalelor semne.

Mai trebuie sa stii ca fiecare din colegii nostri intelege perfect ce impact are o astfel de boala, stie ca aspectul estetic si functional trebuie imbunatatite cat mai repede si face tot posibilul ca tu sa te recuperezi corect si fara sechele!


Vreau sa ma programez

  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Claudiu Ganea Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Iulia Sirboiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus