Reflexoterapie

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Vreau sa ma programez

Reflexoterapie

Sa reusim sa ne sustragem starii de stres si de boli, iata o "chestiune" inca greu de rezolvat pentru multi dintre noi. Sa invatam sa traim mai sanatos este la fel de greu, pentru ca nu avem intodeauna timp sa cautam informatiile corecte si nici rabdare sa le “distilam” si sa le punem in aplicare.

Dar daca ati sti ca 20-30 de minute de reflexoterapie pot ajuta enorm la mentinerea starii de sanatate si la combaterea riscului de depresie sau anxietate nu v-ati trece in agenda o vizita la terapeutul specializat dintr-un cabinet autorizat? Si in afara de asta, un masaj al talpilor … ca este el terapeutic sau nu … este minunat!!

Ce este reflexologia?

Traditia reflexoterapiei vine din China antica si s-a dezvoltat de-a lungul timpului, ca metoda eficienta de tratament pentru foarte multe boli, alaturi de acupunctura si presopunctura. Ce aduce ea suplimentar este capacitatea de diagnostic pe care o poate avea un specialist, indicand in multe cazuri care este organul bolnav.

Principiul de baza este constatarea inca din antichitate ca la nivelul talpilor, mainilor, urechii sau fetei, pe piele exista proiectia ca o harta “desenata” a organelor interne, glandelor, sistemului nervos, scheletului si musculaturii. Atunci cand un organ este bolnav, ca raspuns, la nivelul zonelor de reflexie, se depun substante toxice. Odata ce se actioneaza asupra uneia sau mai multor zone de proiectie, organismul va raspunde favorabil prin eliminarea toxicitatii si reechilibrarea energiei.

Reflexoterapie      Reflexoterapie      Reflexoterapie     

In reflexoterapie o tehnica speciala de masaj se practica pe punctele respective cu policele (degetul mare) sau cu articulatiile interfalangiene, intr-o ordine impusa de patologie, tinandu-se seama de un circuit anume si de raspunsul fiecarui organ vizat.

Mai mult decat atat, specialistul pe care il veti intalni in cabinetul nostru stie mult mai mult decat doar cum arata o “harta” de reflexologie. El poate intelege ansamblul “dezordinii” care a dus la aparitia unor dureri de cap si ceafa prelungite, a unor migrene si a unui tranzit intestinal dificil, in acelasi timp. Pentru fiecare dintre aceste probleme va alege in mod personalizat zonele si modul de apasare, de cate sedinte de tratament este nevoie si cu ce mai pot fi combinate (masaj general, diete de slabit, sport), alcatuind astfel o schema de tratament eficace.

Reflexoterapia Talpii

Talpa este cea mai des intalnita zona de aplicare a reflexologei, o metoda cu mare vechime dar des utilizata astazi.

Reflexoterapia talpii, individuala sau asociata cu cea aplicata pe maini, fata si urechi, ofera posibilitatea de a stimula puncte ce corespund unor parti ale corpului „oglindite” prin puncte si zone reflexe, cu scopul initierii sau accelerarii procesului de vindecare.

Sedinta de reflexoterapie pe talpa este considerata de pacienti ca fiind cea mai relaxanta, totusi nu putem sa nu ii intelegem si pe cei care prefera terapia pe punctele reflexogene ale mainii, urechii sau fetei. Repausul intr-o pozitie comoda si increderea in terapeut fac parte si ele din senzatia de bine generala cautata si obtinuta odata cu masajul reflexogen al talpii.

Cum se realizeaza presopunctura si masajul talpilor?

De departe, pare o combinatie intre presopunctura si alunecari blande pe talpa, degetele si glezna unui pacient, adica masaj.

Este nevoie de: o camera cu atmosfera confortabila, un pat comod, pacientul deja pregatit ca va avea parte de o tehnica placuta (nu trebuie sa se dezbace complet, va fi acoperit cu ceva moale, protector, sa nu i se faca racoare) si, neaparat, de calmul si maiestria fizioterapeutului.

Inital, pe baza celor mentionate de pacient si pe observatia directa, palpare, testarea punctelor, se face un reflexodiagnostic. Apoi, fizioterapeutul concepe schema de reflexoterapie. Se recomanda ca masa sa fie la distanta de 1-2 ore de sedinta de reflexoterapie, iar pacientul sa se hidrateze corespunzator pe durata zilei.

Sedinta poate dura 40 de minute, uneori mai mult, in functie de nevoi, de tehnica utilizata si de simtul terapeutului. Acesta tine seama de reflexodiagnostic, de afectiune (sau afectiuni), de stadiul ei, de ceea ce mentioneaza ca simte pacientul, dar poate descoperi noi provocari si completeaza corespunzator schema terapeutica.

In parti ale Asiei cum sunt China, Singapore, Taiwan, se utilizeaza manevrele Rwo Shur – in principal, o combinatie de miscari de alunecare si presiune cu degetul mare, cu mai multe degete, uneori si cu bucati mici de lemn. Se utilizeaza o crema pentru a favoriza alunecarea, sesiunea de terapie de aproximativ 30 de minute punand accent pe stimulare mai mult decat pe relaxare. Cel care a observat pe propria... talpa, da, ce beneficii are reflexoterapia, este un misionar elvetian, Joseph Eugster. El a vazut imediat in perspectiva pe cat de multi poate ajuta aceasta tehnica si a inceput formarea de terapeuti.

O alta metoda, cea mai intalnita la nivel global, de altfel, este derivata din ceea ce a dezvoltat Eunice Ingham al inceputul anilor '30 in America. Metoda Ingham presupune aplicarea unei presiuni cu degetul mare indoit, apoi indreptat, mentinand simultan o presiune cat mai constanta pe zona, punctul talpii pe care se lucreaza. Se urmareste mai degraba relaxarea, presiunea ajunge la nivel de cel mult „cand incepe sa doara”. Dar mai ales, se trateaza, de fapt, intreg corpul, mai multe puncte fiind lucrate, „secundarele” mai putin, iar cele vizate, principale, mai mult.

Tehnicile chineze, orientale, combinate cu cele vestice, apoi cu alte metode de recuperare medicala precum kinetoterapia, masajul corporal terapeutic sau de relaxare, electroterapia anti-durere si de biostimulare, toate permit o abordare moderna, holistica, a pacientilor nostri.

La Fiziolife Medica, reflexoterapia este aplicata de fizioterapeutii nostri cu sute de ore de practica si terapie imbinand mai multe modalitati de influentare si echilibrare.

O recomandam ca terapie complementara altor metode precum kinetoterapia sau masajul terapeutic, cu efecte foarte bune atat pentru ameliorarea unei stari, a unei afectiuni, dar si pentru efectul benefic total asupra intregului organism.

Principiile yin/yang, meridianele, presopunctura / Shiatsu, influente din Ayurveda, teoria celor 5 zone pe fiecare talpa (teoria celor 10 zone), vin sa completeze manevrele blande sau mai intense, prizele pe picior si glezna, utilizarea de uleiuri, instrumente, pozitionari, totul in scopul echilibrarii fluxului de energie.


Vreau sa ma programez

Exemple de puncte reflexogene in talpa

O harta de reflexoterapie pe talpa cuprinde zone care sunt reflectarea unor organe sau parti de corp, numite si reflexogene.

Prin stimularea lor cu ajutorul manevrelor specifice reflexoterapiei piciorului se poate reduce stresul, imbunatati fluzul sanguin, obtine o stare de bine.

Astfel, talpa poate fi impartita de la degete la calcai in 4 zone mari, orizontale: a capului (degete si partea imediat sub ele), a toracelui si organele continute aici (de sub degete pana la o linie orizontala aflata sub „pernutele” talpii), zona abdomenului si organelor lui, delimitata de o orizontala care practic separa talpa de calcai, si ultima, calcaiul, pentru zona pelvina.

De asemenea, in completarea schemei de orientare, talpa se imparte si in cinci „dungi” verticale – teoria celor 5 (de fiecare talpa).

harta talpii reflexoterapie

Acestei parti orientative i se adauga cea detaliata, harta cu proiectia organelor, a coloanei si restului scheletului, fizioterapeutul avand in minte chiar imaginea si amplasarea acestora, asa cum s-ar proiecta de sus in jos pe suprafata talpilor. Punctele si zonele se maseaza tinand cont de o schema terapeutica specifica.

De exemplu, ca sa avem o idee: pentru cineva care sufera de o sinuzita cronica varfurile degetelor si pulpa lor sunt masate, sau cineva cu dureri de coloana cervicala si umeri va fi masat pe marginea interna a degetului mare si inceputul, primul sfert al secului piciorului, plus suprafata de 1-2 cm de sub degetele mici (umerii).

Ce trateaza reflexoterapia?

Trebuie mentionat ca este o terapie care poate fi aplicata la toate categoriile de varsta, profilactic, dar si pentru rezolvarea unor afectiuni acute sau cronice.

Pentru adult, varstnic sau adolescent si copil mare, deci o persoana in cautare de relaxare sau ameliorarea unei stari, aceasta metoda care NU DOARE (ca si fizioterapia), nu presupune ceva invaziv sau substante tip medicament si poate fi folosita si ca mijloc de prevenire, profilaxie, dar si ca ajutor in afectiuni acute (dureri) sau cronice.

Astfel, reflexoterapia trateaza sau influenteaza in bine:

  • boli osteo-articulara ~ afectiuni ale coloanei, lombosciatica, spondiloza, cifoze, artrite, gonartroza, coxartroza, entorse, luxatii, tendinite, crampe musculare;
  • tulburari endocrine ~ hiper si hipotiroidie, paratiroidita (caderi de calciu), afectarea suprarenala, reglarea ciclului, tulburari de menopauza, deficiente de crestere la copil, osteoporoza, disfunctii sexuale, sindrom premenstrual
  • boli de metabolism (obezitate, diabet)
  • boli digestive ~ gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipatie, hemoroizi, balonari etc., afectiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila leneşa etc,
  • boli renale (se influenteaza eliminarea nisipului si pietricelelor foarte mici, care pot lua calea naturala de eliminare fara interventie externa) ~ litiaze, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate), dar si prostatite
  • boli circulatorii ~ hipo si hipertensiune, arterioscleroză, gută, sindromul mâinilor şi picioarelor reci, dureri de picioare
  • tulburari ale sistemului nervos ~ stress, atacuri de panica, migrene, insomii, depresie, anxietate, sindromul de suprasolicitare
  • altele ~ afectiuni ORL, rinite, astm

Boli ale coloanei vertebrale isi au alinarea chiar pe linia “secului” piciorului, pe marginea interna a talpii. Acolo este “inscrisa” proiectia intregii coloane, iar manevre ( de reflexologie) delicate sau mai intense de presiune aplicate in anumite moduri de catre specialist pot reduce in mod important sindromul de durere si disconfortul provocate de o criza de lombosciatica, precum si durerile determinate de scolioza, cifoza sau pozitia prelungita si incomoda de lucru la calculator.

Ce trateaza reflexoterapia piciorului

Daca talpa noastra poate fi de asa mare ajutor pentru starea generala de sanatate, nu puteam sa nu o luam in considerare! Iata de ce...

  • Cand spunem reflexoterapie picior, spunem in primul rand beneficiul cheie: relaxare si management mai bun al stresului;
  • Rezultate foarte bune am inregistrat pentru durerile asociate coloanei, articulatiilor, ameliorarea digestiei, drenaj limfatic/edeme, adjuvant in tratarea obezitatii, stres cronic, anxietate, dureri cronice, relaxarea dupa utilizarea indelungata a dispozitivelor moderne – telefon, tableta, laptop – imbunatatirea calitatii somnului si in multe, multe alte situatii;
  • Cresterea si reglarea circulatiei sangelui in organism prin reflexoterapie ajuta scaderea nivelului tensiunii, relaxare, scaderea starii de stres si inducerea unei stari benefice de liniste. In 2019, a fost evaluat efectul reflexoterapiei asupra pacientilor din sectii de ingrijiri paliative. Aceasta terapie, alaturi de alte terapii complementare cum sunt aromoterapia si masajul, a oferit pacientilor un mijloc de a evada din starea de zi cu zi, de a aduce un plus chiar daca temporar dar important: stare de bine psihica;
  • Managementul durerii – reflexoterapia la nivelul talpii, prin efectele asupra circulatiei, stresului si prin detensionare, poate contribui la reducerea durerilor acute sau cronice. Un studiu din 2020 arata rolul pozitiv acestei terapii pentru pacienti cu dureri, oboseala si insomnii post transplant renal. Iar alte studii din 2018 si 2019 au evidentiat efectul reflexologiei la nivelul talpii in dureri dupa histerectomie sau pentru copii cu dureri cronice, persistente.

Ce spun pacientii dupa prima sedinta?

Reflexoterapia este foarte linistitoare. Si nu s-ar mai ridica sa conduca sau sa mearga la metrou, autobuz, etc, pentru a ajunge acasa. Se simt ATAT DE CALMI SI RELAXATI incat vor doar sa stea intinsi acolo, pe pat. Atat.


Vreau sa ma programez

Frecventa sedintelor de reflexoterapie la Fiziolife Bucuresti

Fie pentru o afectiune, fie pentru relaxare si echilibrare, iti recomandam cu mare caldura sa vii la reflexoterapie in Bucuresti, la noi in clinica!

Departe de a fi un lux, este o terapie blanda, relaxanta, usor de urmat. Si ca locuitor vechi, „cu acte” si traditie, vecin de-al nostru in sectorul 3 (sau chiar alte sectoare), si daca te afli pentru o perioada limitata de timp in capitala – detasat, angajat temporar, student – e simplu, ne gasesti imediat aici.

Frecventa terapiei poate fi stabilita in functie de nevoile celui care ni se adreseaza. Problema de sanatate "dicteaza" uneori si de aceea momentul tratamentului si numarul de sedinte vor fi stabilite dupa consultul efectuat de terapeut si in acord cu programul pacientului – uneori cateva, dar in medie 12-15 sedinte (chiar 20 de sedinte), spatiate pe mai multe saptamani.

Tratamentul prin reflexoterapie incepe sa ofere rezultate dupa cateva sedinte.

Terapeutul va modifica si imbunatati treptat schema de tratament, in functie de ceea ce ii spune pacientul ca s-a intamplat intre timp, de la sedinta anterioara. Aici intervine rabdarea si increderea – de obicei, ameliorari importante apar dupa prima sedinta, alteori dupa mai multe, dar va putem spune ca se vor mentine mult timp.

Am inregistrat rezultate excelente in tratamentul prin reflexoterapie in cabinetul nostru si suntem bucurosi ca avem fosti pacienti care au continuat sa vina la reflexoterapie o data sau de doua ori pe saptamana, tocmai pentru a mentine acea stare de bine pe care au dobandit-o dupa tratamentul efectuat de specialist, intelegand ca e mai important sa previi decat sa tratezi.

Reflexoterapie: preturi si pachete

Singura sau in combinatie cu alte proceduri, reflexoterapia face parte cu succes de mult timp din schemele de recuperare la clinica Fiziolife Medica!

O sedinta de reflexoterapie, ce urmareste un efect complex prin echilibrarea de blocaje energetice, relaxare, ameliorarea durerii si a unor simptome suparatoare.

Se pot efectua sedinte doar de reflexoterapie (vezi aici preturi), dar si asocieri cu alte terapii, in scheme cat mai bune de tratament – se poate lucra pornind de la o estimare initiala, numarul de sedinte depinzand in primul rand de cum se simte pacientul si, in paralel, de cum vede si simte terapeutul evolutia.

Contraindicatiile reflexoterapiei

Principalele contraindicatii ale acestei terapii sunt:

  • Insuficienta renala acuta, litiaza renala (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturală), litiaza biliară, infarct, varice, hemoragii, infecţii cutanate, rani ale talpii;
  • De asemenea, guta in puseu acut dureros, leziuni ale ligamentelor la nivelul gleznei sau piciorului, fracturi, istoric de flebite sau tromboze (predispozitie la formare de cheaguri sanguine), unele complicatii din diabet (nevrita piciorului diabetic sau rani persistente cu necroza si pericol de infectare), eczeme, psoriazis, boli infectioase cu exprimare la nivelul pielii;
  • Nu se face reflexoterapie la gravida si nici la copil mic, sau in orice puseu febril;
  • Temporar, ca efecte rare secundare, se pot inregistra: greata, predispozitie la plans, usoara anxietate, ameteala, cresterea diurezei, somnolenta.

La ora actuala, exista multe moduri, tehnici utilizate in reflexoterapie, dar principul ramane acelasi. Si chiar asa, subtila, „tacuta”, aparent cu efect moderat, reflexoterapia a devenit din ce in ce mai cautata pentru efecte ce se instaleaza treptat si pentru efectul de necontestat de relaxare, de creare a unei stari de bine fizic si psihic.


Vreau sa ma programez

 


  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Claudiu Ganea Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Iulia Sirboiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu



Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus