Masaj terapeutic Bucuresti

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

masaj terapeutic bucuresti

Masaj - una dintre cele mai placute si, se pare, si cea mai veche forma de tratament. Cei care nu cred asta n-au avut parte de un masaj cu adevarat profesionist!

Ce este masajul terapeutic?

La cabinetul FizioLife Medica puteti beneficia de multe tipuri de masaje terapeutice, efectuate de specialist fizioterapeut cu experienta, de la masaj suedez (clasic), la masaj transversal profund (Cyriax), la masaj de drenaj limfatic, shiatsu, masaj de slabit, masaj anticelulitic si vibromasaj. Exista de asemenea tehnici speciale de masaj pentru gravide si noi mamici, destinate imbunatatirii starii generale, relaxarii, pregatirii pentru nastere sau refacerii rapide dupa nastere.

Stim precis ce urmarim: atat benefiicii medicale, dar si psihologice, sunt la fel de importante pentru ca masajul ofera relaxare si reincarcarea „bateriilor”, reduce durerea, contracturile, stressul si astfel contribuie la imbunatatirea calitatii vietii.

Dar ce este, de fapt? Masajul terapeutic este una din metodele de tratament ce combina mai multe tipuri de miscari efectuate cu mainile (uneori si cu anumite instrumente ajutatoare) de un specialist cu scopul de a elibera tensiunea si de a aduce o stare de bine.

Multe tehnici s-au transmis de mii de ani, inclusiv notiunea de masaj vindecator. Pielea, muschii, vasele sanguine si limfatice, fasciile, chiar oasele, nervii, toate beneficiaza in urma acestui masaj.

La noi in clinica il aplica specialistul fizioterapeut in functie de afectiune, zona corporala si de scop. Studiul amanuntit din anii de facultate despre anatomia si fiziologia umana sunt “baza”, mainile terapeutului urmand sau cautand cu precizie mare structurile de sub piele, ajutate de o vizualizare mentala ce aduce astfel precizie si eficienta.

Este si una din metodele care faciliteaza sau vine minunat in completarea altor metode de recuperare medicala, asa cum este kinetoterapia!

Obiectivul este mereu acelasi: ameliorarea disconfortului si a starii diferitelor zone ale corpului, relaxare, imbunatatirea circulatiei, detensionare, ajutor pentru slabire, drenaj limfatic, influentarea in bine a functionarii unor organe interne (reflexoterapie), ajutor pentru ameliorarea starii determinata de pozitii gresite sau suprasolicitari, imobilizare la pat, sechele in zona articulara, stress, etc.

Cui se adreseaza masajul medical?

Trebuie sa stiti ca pentru noi, una din cele mai placute recomandari sau retete medicale pentru pacientii nostri este cea pe care scriem: masaj terapeutic! La fel de placut este sa o si aplicam, stiind ce beneficii aduce!

Masajul medical, asadar, se adreseaza si persoanelor sanatoase, si tuturor celor care sufera de urmatoarele afectiuni:

lombosciatica, sciatica si lombosacralgie
discopatie la diferite nivele
hernie de disc si status postoperator hernie de disc
spondiloza cervicala
tulburari de statica vertebrala (cifoza, scolioza)
sechele posttraumatice (entorsa, luxatie, fractura)
boli reumatice (artrita, spondilita ankilozanta, poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza)
afectiuni ale tesutului moale (contractura, intindere musculara, periatrita scapulo-humerala - PSH, periatrita coxo-femurala, tendinita, bursita, sindroame dureroase miofasciale si musculoligamentare), stres articular
status post-imobilizare la pat
crampa musculara
nevralgie si migrena
oboseala, stres, insomnie, agitatie,
celulita, vergeturi, cicatrici
diete de slabit

Frecventa sedintelor de masaj terapeutic

Sedinta de masaj terapeutic poate dura incepand cu 15-20 de minute, asa cum este masajul capilar sau facial, sau o zona corporala mai restransa. Pentru spate, membrele inferioare si spate sau pentru masajul general se poate ajunge la 40, 50 de minute sau chiar o ora pentru cel cu efect de relaxare.

O durata mare de 80-90 de minute a unui masaj, desi stim ca este dorita, duce totusi atat la un fel de epuizare senzoriala a pacientului cat si la oboseala terapeutului si astfel manevrele, concentrarea, nu ar mai fi optime.

Ritmul de aplicare se stabileste in functie atat de afectiune si zona de tratat, cat si de disponibilitatea pacientului. Este recomandat sa se faca de cel putin o data pe saptamana pentru relaxare, iar asociat in schema terapiei de reabilitare ori de cate ori se efectueaza si kinetoterapie sau anumite proceduri de fizioterapie, pentru efect consolidat. Bineinteles, sedintele se stabilesc impreuna, pacient cu fizioterapeut, ideea este ca masajul medical sa devina ajutor, nu lux, pentru o stare de bine durabila de care suntem siguri ca aveti nevoie!

Beneficiile masajului terapeutic

Imbunatatirea starii generale

scade riscul de stres
reduce insomnia
reduce depresia
creste imunitatea
scade tensiunea arteriala
elibereaza secretiile din plamani
creste tonusul pielii
produce o relaxare generala
ajuta in diete de slabit si in tratamentul ce urmareste eliminiarea de celulita
contribuie la tratament hemoroizi

Ameliorarea unor simptome/tulburari locale

scade simptomul de durere
reduce contractura musculara
imbunatateste circulatia si drenajul limfatic
imbunatateste/ amelioreaza postura
creste flexibilitatea
creste tonusul muscular

Masajul unui specialist este un adjuvant important in diete de slabit (reduce dimensiunile corpului in centimetri) in tratament de celulita, cicatrici, etc.

Masajul inhiba durerea eliberind endorfinele, care sunt hormonii "starii de bine" ceea ce duce si la reducerea consumului de analgezice.

Un alt hormon a carui secretie e influentata de masaj este cortizonul, responsabil de scaderea nivelului de inflamatie al organismului dar si cu efecte in metabolismul glucidic, in sistemul imun. Odata scazut nivelul de inflamatie, organismul devine mai putenic si mai capabil sa se vindece.

Tot cortizonul insa este responsabil de: cresteri ale tensiunii arteriale, permite o respiratie mai buna si sporeste anxietatea, printre altele. Secretia lui se amplifica, deci, in stres si in stari limita.

Cum puteti reduce nivelul crescut de cortizon? Din experienta noastra, cu masaj efectuat de fizioterapeutii clinicii Fiziolife Medica pot fi ameliorate multe din aceste efecte lui neplacute!

Proceduri si tehnici de masaj terapeutic

Cand intalniti sau cautati ce inseamna procedurile de masaj terapeutic, atentia trebuie sa se indrepte catre informatii cum sunt cele despre confort si desfasurarea unei sedinte, asa cum le asiguram si noi, negresit, pentru fiecare pacient:

  • camera sau zona de masaj va oferi discretie, temperatura ambientala optima, suport confortabil (pat, masa de masaj), eventual muzica relaxanta, in surdina
  • sunteti indemnati sa va linistiti, sa uitati de stres, de lumea exterioara, si informati asupra etapelor de masaj ce vor fi efectuate
  • fizioterapeutul poate alege uleiuri (se evita senzatia neplacuta de frecare a pielii) sau creme (posibil si cu substante medicamentoase sau extracte naturale), uneori si instrumente ajutatoare
  • ariile de corp pe care nu lucreaza se acopera cu prosop, tesaturi moi, si se pot plasa pernute pentru sustinerea si confortul anumitor zone (sub genunchi, ceafa, etc)
  • se evita manevrele de presiune efectuate direct pe suprafete osoase
  • se evita zonele de piele cu nevi pigmentari (alunite) proeminenti, vene in panza de paianjen), capilare sparte (telangiectazii), tumefactii (umflaturi), vanatai, leziuni ale pielii, cosuri, iritatii, etc
  • se solicita periodic un feedback pacientului prin intrebari despre cum se simte, daca doare ceva, daca are o zona unde doreste sa se insiste, daca ii este bine ca temperatura si pozitie.

Tehnicile de masaj terapeutic sunt un alt aspect si includ informatii ce arata, de fapt, care sunt manevrele, miscarile de masaj si efectele lor.

Astfel, fizioterapeutii nostri folosesc in functie de scop si zona de masat:

  • efleuraj sau mangaiere, netezire (clamare, tranzitie de la o regiune la alta)
  • frictiune / frecare (activarea circulatiei, manevra stimulanta)
  • petrisaj / framantare (manevra stimulanta, mai profunda)
  • tapotament / lovituri (in general stimulante, energizante, efectuate cu degetele, palma, palma formata ca o cupa, pumn, incheietura mainii, sau instrumente - betisoare bambus, maturi mici din fibre naturale, etc),
  • vibratii (se pot efectua cu mana, e minunat! Si da, necesita o tehnica speciala pe care o stapanesc foarte bine specialistii nostri!)
  • trepidatii - vibratii mai puternice, efect stimulant
  • presiuni (cu pulpa degetului, mai multe degete, pumn, podul palmei, antebrat)

Alte tehnici secundare de masaj, care completeaza excelent manevrele principale deja enumerate, sunt:

  • miscari ca si cum ai “cerne” musculatura, tesuturile moi ale unei zone corporale
  • rularea tesuturilor moi (piele, piele si muschi)
  • pensari si ridicarea testului moale - piele si tesut subcutanat, chiar muschi
  • tractiuni si tensionari (in general pentru membre, la final de masaj)

Masajul terapeutic al spatelui

Masajul pentru coloana intra in “entitatea” masaj terapeutic pentru spate, si, conform indicatiilor, poate cuprinde atat zona vertebrala si paravertebrala, cat si zona umerilor, bratele, talie, soldurile si aria fesiera superioara.

Si, pentru ca vrem sa spuneti: “Acesta este cel mai bun masaj terapeutic pe care l-am primit!”, sa stiti ca urmarim eliberarea contracturilor - si prin acestea, scaderea durerii - imbunatatirea circulatiei in muschi si structurile mai profunde, iesirea din lantul vicios al mentinerii unei pozitii gresite, constientizarea starii de bine consecutiva masajului terapeutic.

Cu alte cuvinte, inca de primele manevre de masaj pe spate vrem sa vedeti cat de mult ajuta, cat e de confortabil un masaj medical efectuat cel putin o data pe saptamana! Pentru ca un spate care doare va impiedica sa va odihniti bine, sa performati, sa aveti o viata normala.

Masajul incepe de obicei de la baza coloanei, cu miscari blande, mangaieri, netezire, pentru a intra in starea de liniste si siguranta.

Manevrele ce urmeaza sunt alese de fizioterapeut in functie de afectiune, gradul de durere si efectul urmarit. Utilizam toate tehnicile adecvate - deci si manevre de presopunctura atunci cand consideram ca sunt necesare, cu informarea in prealabil a pacientului (nu sunt intotdeauna confortabile dar au efect aproape imediat). Restul corpului este acoperit in prosop, astfel se va mentine relaxat, incalzit.

Ce faceti dupa masajul spatelui?

  • veti ramane inca cateva minute intr-o pozitie confortabila, acoperiti de prosop
  • beti apa sau ceai, lichide nu tocmai reci sau dulci (completeaza actiunea de drenaj a masajului)
  • stretching - fizioterapeutul va poate recomanda si ce miscari sunt cele mai bune
  • mergeti acasa (daca nu ati primit mesajul la domiciliu) si, cat de mult se poate, odihniti-va intr-o pozitie confortabila, evitati activitatea fizica intensa.

Masajul terapeutic la cap

Masajul capilar alaturi de masajul fetei si gatului combina manevre specifice si eficiente pentru combaterea unui numar mare de dureri, stari neplacute, afectiuni prezente la acest nivel.

Chiar atat de subtiri, de aparent neimportanti cum sunt, muschii aflati sub pielea capului (muschiul epicranian alcatuit din muschii occipito-frontal si temporo-parietal) pot determina multe neplaceri daca stau mult timp contractati “fara rost”, de obicei impreuna cu cei ai cefei si gatului. Starile de tensiune, stresul, contrastele de temperatura, prin influentarea nervilor care inerveaza acesti muschi pot produce contracturi prelungite si, consecutiv, dureri de cap.

Masajul capului si gatului efectuat intr-o clinica de recuperare medicala precum Fiziolife Medica are urmatoarele beneficii:

  • scade senzatiile de tensiune, presiune si durere
  • usureaza durerile din unele tipuri de migrene
  • reduce stresul
  • induce relaxarea
  • stimuleaza microcirculatia pielii capului, tonusul muschilor si cresterea firelor de par
  • contribuie la tratarea depresiei
  • scade contracturile si durerea cervicala
  • amelioreaza durerile de umeri si ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a capului, cervicalei si partii superioare a trunchiului.

Masajul scalpului si zonei cervicale cuprinde miscari de mangaiere, presiuni, frictiuni, alternate si ordonate in functie de rezultatul urmarit - calmare, linistire, reducerea durerii, relaxare sau, uneori, energizare si stimularea atentiei.

Masajul facial terapeutic are numeroase beneficii, la randul lui. Este de mare ajutor in afectiuni precum pareza faciala periferica (paralizia Bell), in paraliziile faciale cu origine centrala, la primele semne de imbatranire a pielii in menopauza precoce, ameliorarea starilor de depresie si anxietate, dupa episoade de stres intens (examene, suprasolicitari la serviciu, etc). Se utilizeaza miscari precum cele din masajul cosmetic, alaturi de presopunctura si drenaj limfatic facial. Poate fi solicitat ca atare, simplu, doar pentru fata si gat, dar din experienta noastra, va veti simti excelent daca vine in completarea unui masaj al spatelui, al scalpului si gatului, dar si unui masaj terapeutic corporal - de aceasta alaturare pot povesti si gravidele cat de bine este!

Ca o completare:

Manipularea musculara prin masaj duce la reducerea contracturilor musculare sau prevenirea lor si determina relaxarea generala. Afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau tendinita pot fi tratate folosind masajul.

Masaj Masaj

Masaj terapeutic: pret per sedinta

Masajul pe o regiune a corpului aduce efecte binefacatoare atat asupra zonei tratate cat si pentru intregul corp.

Desigur, masajul este mai folositor si cu efecte prelungite terapeutice daca este asociat altor metode si proceduri de recuperare medicala amintite anterior. Cel mai important insa este rezultatul final, iar experienta noastra cu pacientii are multe si placute de povestit! Puteti consulta costul unei sedinte de masaj terapeutic chiar aici.

Contraindicatiile masajului terapeutic

Daca veti apela sau vi se recomanda aceasta tehnica de tratament si relaxare, la capitolul contraindicatiilor masajului terapeutic veti intalni:

A. Limitari temporare:

  • afectiuni ale pielii, muschilor si oaselor cu caracter temporar - leziuni deschise (plagi, rani, vezicule sparte), afectiuni dermatologice, hematoame, rupturi musculare, traumatisme, fracturi, contuzii, osteomielita cu supuratie, eritem sau arsura solara, arsura de alt tip (chimica, termica)
  • afectiuni in stadiul acut din spectrul neurologic - accident vascular recent, meningita, meningoencefalita
  • boli cardio-circulatorii in stadiul acut - infarct miocardic acut, cardiopatie ischemica dureroasa, tulburare de ritm acuta sau recenta inca neechilibrata, anevrism, endocardita
  • afectiuni repiratorii acute - pneumotorax, tuberculoza activa, stadiul acut al unei boli infectioase pulmonare, pleurezie, pneumonie, insuficienta respiratorie
  • boli digestive stadiul acut - ulcer, pancreatita, hepatita, ciroza decompensata, afectiuni acute ale colonului
  • boli in puseu acut ce afecteaza articulatiile - poliartrita reumatoida, reumatism articular acut
  • sarcina peste 3 luni (in orice perioada se solicita un consult si recomandarea medicului), endometrite in puseu acut, infectii urinare cu eliminare de nisip sau calculi, glomerulonefrita acuta, insuficienta renala acuta sau cronica

Limitari permanente

  • varice evidente, voluminoase, cu cisterne dilatate, netratate
  • tromboflebita si flebita
  • leziuni pigmentare de tip nevi (alunite), piele cu zona hiperpigmentata, hemangioame
  • psoriazis
  • cancer

Oferim servicii de masaj terapeutic si la domiciliu

Fiziolife Medica vine si la voi acasa! Stim ca exista multe afectiuni sau stari care nu permit deplasarea la clinica, deci in afara locuintei pacientului. Pentru acesta si pentru gravide, tinere mamici, varstnici cu probleme de echilibru si mers cu dificultate am infiintat serviciul de terapie prin masaj la domiciliu.

Fizioterapeutii nostri stiu perfect cum sa procedeze si ce materiale sau aparate sa aduca, pot aplica masajul terapeutic la domiciliu fie separat, ca atare, fie integrat in sedinte de recuperare la domiciliu.

Cat de placut este sa fii masat acasa, in confortul caminului tau? Abia asteptam sa ne spui dupa o prima sedinta - nu sta pe ganduri, da-ne de veste si venim cu drag!

In concluzie…

Prin masaj este imbunatatita si circulatia sangelui, fapt ce duce la intensificarea functiilor celulare si la eliminarea rezidurilor din celule. Cu cat e mai buna circulatia, cu atat se realizeaza un drenaj limfatic mai bun iar pielea are un aspect mai fin si mai sanatos. Nu in ultimul rand masajul facut specialist reduce acumularile de grasime de sub piele si deci ajuta semnificativ in diete de slabit.

Masajul regulat imbunatateste flexibilitatea articulara si face organismul mai capabil sa faca o gama larga de miscari. Iar o mobilitate buna duce la scaderea riscului de accidente musculare si la un echilibru imbunatatit.

Masajul imbunatateste postura prin actiunea pe muschi si articulatii si prin stimularea circulatiei. Pentru acest motiv el este recomandat in tratarea de scolioza si cifoza la copii si adolescenti.

In plus, masajul indeplineste dorinta corpului de atingere. Facut regulat, el imbunatateste starea de bine emotionala. Astfel nu se reduce doar simptomul de stres, dar si tendinta spre anxietate si depresie.

In urma masajului si sub supravegherea unui specialist fizioterapeut mintea se calmeaza si se relaxeaza, fapt ce imbunatateste concentrarea, facilitind creativitatea si productivitatea cerebrala.

De asemenea masajul face mintea constienta de corp, crescand capacitatea organismului de a-si recunoaste cu mai multa usurinta nevoile dar si posibilele boli.

Fie ca se urmareste efectul terapeutic, efectul anti contractura si de relaxare, impotriva celulitei sau de tonifiere, masajul facut de specialist fizioterapeut isi atinge intotdeauna scopul.

La Fiziolife Medica gasesti fizioterapeutul si prietenul de care ai nevoie! Fie ca se urmareste efectul terapeutic, efectul decontracturant si de relaxare, anticelulitic sau de tonifiere, masajul facut de persoane special pregatite isi atinge intotdeauna scopul.


Vreau sa ma programez

  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus