Kinesio-taping
 

Kinesio-tape

Kinesiotaping
artrite artroze scolioza cifoza lombalgie lombosciatica hernie de disc spondiloza sechele de entorsa sechele de rupturi ligament incrucisat anterior contracturi musculare torticolos intinderi dureri de cap constipatie sforait

Kinesio-taping ( sau benzile kinesio) este o tehnica de fizioterapie noua in Romania, dar brevetata cu 25 de ani in urma de catre dr Kase Kenzo din Japonia. A inceput prin a fi folosita doar in competitiile de sport, ulterior ele intrand si in atentia medicilor de recuperare si a specialistilor fizioterapeuti, pentru patologia larga.

Structura

Benzile kinesio sunt confectionate din bumbac 100%, fara latex, sunt elastice si se lipesc pe piele ca un leucoplast. Se aplica pe pielea curata, tinand cont de dispozitia fibrelor musculare si a vaselor de sange si limfatice, ca si de caracteristicile articulare. Cheia aplicatiilor benzilor este EVALUAREA PACIENTULUI care trebuie facuta de un specialist care va decide modelul, forma, culoarea aplicatiei, ca si tehnica ce trebuie urmata.

Efect al aplicarii kinesio-tape

Efectul aplicatiei benzilor este de a crea imediat sub piele o pelicula de vid ce stimuleaza circulatia sangelui si drenajul limfatic. La nivelul pielii, benzile lipite stimuleaza proprioceptorii, celule sau grupuri de celule sensibile la miscare, presiune sau întindere, care trimit semnale creierului contribuind la coordonarea activitatii musculare si la mentinerea echilibrului si pozitiei corpului. Toate acestea confera aplicatiei urmatoarele roluri terapeutice:

scaderea durerii
in functie de problema, scaderea gradului de contractura musculara sau cresterea tonusului pe musculatura slaba
cresterea stabilitatii articulare
cresterea gradului de mobilitate si (contribuie la) mentinerea efectului obtinut prin alte terapii fizicale (ex: kinetoterapie)
stimularea circulatiei, care determina o mai buna oxigenare a tesuturilor si drenajul limfatic, care ajuta la eliminarea edemelor
cresterea inervatiei pe zonele cu tulburari nervoase
favorizarea vindecarii cicatricilor si imbunatatirea aspectului, chiar si in cazul cicatricilor cheloide
modificarea posturii patologice din boli neurologice, dupa accident vascular cerebral, imbunatatind calitatea vietii celor afectati
reechilibrarea posturii in tulburarile de statica vertebrala - scolioze, cifoza, hiperlordoza
ajuta competitivitatea in sport.

Indicatii pentru kinesio-tape

Kinesiotaping Ca urmare a acestor efecte, kinesio-tapingul este recomandat in multe afectiuni reumatice, posttraumatice, postoperatorii sau neurologice, cum ar fi:

artrite, artroze, tendinite, periatrita scapula-humerala, bursite, sinovite
scolioza, cifoza, hiperlordoza
lombalgie, lombosciatica, hernie de disc, spondiloza
sechele de entorsa, luxatie, fractura
sechele de rupturi ligament incrucisat anterior (LIA), sau ligament colateral intern/extern
contracturi musculare, torticolos, intinderi si chiar rupturi musculare (ex: ruptura de tendon achilean)
staza venoasa cu edeme ale membrelor inferioare
ameteli, dureri de cap
drenaj dupa operatii pe ganglionii limfatici (ex: mastectomii, etc.)
constipatie, sforait, afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.

Aplicatii speciale ale kinesio-tape


PEDIATRIE
Aplicatia de kinesio-tape este una din putinele ajutoare ale terapiei manuale in tratamentul de recuperare in patologia copilului. Se practica de multa vreme si are o eficienta demonstrata in: tulburari de statica vertebrala (scolioza, cifoza, etc), in torticolis, in afectiuni neurologice (paraplegie, hemiplegie, tetraplegie) , in sechele posttaumatice (fractura, entorsa, luxatie), in cresterea tonusului muscular, in posturi patologice (genu varum, genu valgul, picior plat, picior valg sau var, etc.)

Kinesiotaping      Kinesiotaping

ESTETICA CORPORALA
Prin stimularea circulatiei, a drenajului limfatic si contractia musculaturii superficiale, kinesio-taping-ul contribuie la intensificarea metablismului si eliminarea mai rapida a grasimilor, avand un efect anticelulitic favorizand slabirea. Cu benzile aplicate pe zonele care ne intereseaza, mentinute 4-5 zile, organismul lucreaza permanent in favoarea noastra si impotriva celulitei ;). In cateva zile se pot observa scaderi vizibile ale circumferitei picioarelor si abdomenului. In asociere de dieta si sport obtinem un efect uimitor. Kinesio-taping-ul in asociere cu folosirea ultrasunetelor contribuie si la combaterea vergeturilor, prin efectul sau de stimulare a circulatiei.

GRAVIDE
Cand sarcina avanseaza incepe sa creeze discomfort datorita greutatii si stazei venoase. Picioarele umflate si durerea de spate sunt resimtite de majoritatea gravidelor. Avem solutia pentru aceasta problema. Benzile va vor ajuta sa carati “greutatea” frumoasa pe care o detineti si sa purtati aceeasi pantofi ca inainte de sarcina!

MASTECTOMIA
Orice operatie de extirpare a ganglionilor limfatici creeaza o situatie patologica particulara avand ca urmare aparitia edemelor membrelor sau altor zone afectate. Benzile asociate cu masaj manual de drenaj limfatic, pot reda corpului dumneavoastra aspectul normal.

CONCLUZII

Kinesio-taping-ul este metoda care ne ajuta in rezolvarea eficienta si mai rapida a cazurilor pe care le intalnim. Ea potenteaza si pastreaza efectul celorlate forme de fizioterapie cu care recomandam sa se asocieze (kinetoterapie, electroterapie, ultrasunet, etc) Veti fi surprinsi, cunoscand aceste lucruri, sa remarcati mult mai des de acum prezenta benzilor kinesio in marile competitii de sport (fotbal, tenis, polo, gimnastica, arte martiale, etc. - au fost prezente si la Olimpiada) ca si in show-uri ce necesita efort fizic (emisiunea “Dansez pentru tine”).
Taguri: banda, tape, kinesiotaping, banda kinesio, banda kinesiologica, stabilitate articulara, recuperare entorsa, recuperare luxatie, tratament entorsa, tratament luxatie, tratament durere de spate, tratament scolioza, tratament cifoza, tratament hernie de disc, tratament gonartroza, fixare genunchi
 
Fizioterapie
 

Benzi kineto cu dr. Ana Maria Florescu dr. Ana Maria Florescu

Kinetoterapie cu dr. Ana Maria Florescu dr. Ana Maria Florescu

Ghiozdanul Anitei
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus