Terapia Shockwave (cu unde de soc)

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

terapie shockwave

Cum functioneaza terapia Shockwave?

Denumită și “terapia durerii”, terapia (SHOCKWAVE) cu unde soc folosește undele de șoc pentru a trata afecțiuni cronice sau acute ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor, pentru refacerea circulatiei sangelui si pentru drenajul limfatic.

Denumirea de „terapia durerii” este dată de efectul antialgic care acționează rapid, rezultatele fiind vizibile, in unele cazuri, chiar după prima ședință.

Descoperita ca efect cu totul intamplator in timpul tratamentelor impotriva calculilor renali, in anii '80 (medicul urolog Christian G. Chaussy), terapia Shockwave a ajuns apoi repede in centrele de cercetare, unde s-au realizat apoi studii ample privind efectele extraordinare ale acestei metode de tratament.

Astfel, cercetarile efectuate initial pe animale au aratat ca ESWT ar rol in stimularea osteogenezei si vindecarea fracturilor. In scurt timp, terapia cu unde soc si-a aratat beneficiile si pe fracturile scheletului uman, dar cercetarile au inclus destul de repede tendinopatiile si ligamentopatiile membrelor superioare si inferioare, leziunile sau depunerile de calciu din aceste structuri, a tuturor tesuturilor moi asociate.

Ce este unda de soc din terapia Shockwave?

Ceea ce cunoasteam ca efecte benefice ale undelor soc in tratamentele urologice nu era suficient, deci, pentru a determina utilizarea lor fara rezerve in ortopedie sau terapia durerii.

Unda de soc este o perturbare temporara a presiunii care se propaga rapid, tridimensional, in spatiu. Apare, de fapt, o tensiune si crestere brusca (in decurs de nanosecunde) a presiunii, plus fenomenul de cavitatie, ca urmare a fazei negative de propagare a undei dupa faza initiala, pozitiva.

De exemplu, pentru fracturi sau fisuri osoase, unda de soc directa si efectul indirect de cavitatie provoaca un hematom microscopic si distrugere de celule in focarul tratat, urmate imediat de reactia sanatoasa de stimularea formarii de tesut nou osos.

La ora actuala, fizicii de baza a undelor de soc li se asociaza unii parametri fizici implicati în evaluarea cantitatii de energie furnizata tesutului tinta. In paralel, compara diferitele dispozitive cu energie inalta si scazuta in vederea evaluarilor clinice pentru utilizarea in afectiunile musculo-scheletice.

In ce consta terapia cu unde de soc (Shockwave)?

La baza terapiei Shockwave sta, deci, o eliberare de energie inalta cu o viteza mai mare decat viteza sunetului. Efectul principal consta in declansarea de efecte biologice microscopice care includ regenerarea tesuturilor.

Prin presiunea pe care o exercita asupra tesuturilor tratate, undele de soc cresc permeabilitatea celulara, stimuleaza microcirculatia si metabolismul celular, producerea de colagen, si stimuleaza astfel vindecarea precum si dizolvarea microdepunerilor de calcar din diferite tesuturi moi – ne amintim ca „destinatia” de utilizare initiala a fost litotripsia, in urologie.

Aplicarea acestor unde o realizam cu ajutorul unui cap special aplicator atasat aparatului ultra-modern Shockwave ESWT din dotarea clinicii noastre.

Este necesar si un gel prin intermediul caruia undele se transmit doar spre zona de tratat, nu se disperseaza. In zona respectiva, uneori se poate resimti o jena, un disconfort care se reduce pe masura ce isi fac efectul undele. Chiar la terminarea primei sedinte se poate constata o ameliorare a durerii si reducerea contracturii musculare, ceea ce poate permite o mai mare libertate de miscare fata de momentul sosirii la Fiziolife Medica.

Beneficiu: se poate incepe repede un program de kinetoterapie, daca este indicata si aceasta metoda de recuperare pentru pacient – deci, timp castigat pentru recuperare cat mai rapida!

Cum actioneaza terapia Shockwave?

Modul de actiune este determinat de faptul ca undele soc sunt unde sonore cu caracteristici fizice specifice, inclusiv neliniaritate, presiunea crescuta urmata de amplitudine scazuta intr-un timp scurt.

Adica, o singura pulsiune, pe o gama larga de frecventa (0-20 MHz) si o amplitudine de presiune care ajunge super rapid de la 0-120 Mpa.

Asa se produc cele doua faze, pozitiva si negativa a undei. Faza pozitiva determina forte mecanice directe, in timp ce faza negativa genereaza cavitatie si bule de gaz care ulterior fac implozie la viteze mari, generand un al doilea val de unde de soc. In comparatie cu ultrasunetele, varful de presiune a undelor de soc este de aproximativ 1000 de ori mai mare decat cea a ultrasunetelor.

Diferentele intre undele soc si ultrasunete sunt:

 • Ultrasunetele din fizioterapie utilizeaza unde sonore de inalta frecventa, in timp ce undele soc (ESWT) sunt unde de frecventa joasa;
 • Ultrasunetele terapeutice pot determina incalzire in tesuturile tratate si invecinate, insa undele soc nu au efect termic.

Asemanari intre Shockwave si ultrasunete:

 • Ambele sunt unde sonore cu efect terapeutic;
 • Si unda soc si ultrasunetele au nevoie de un mediu, o substanta de „legatura” intre capul terapeutic si suprafata de trata, piele (un gel, crema);
 • Sunt in egala masura forme de terapie non-invaziva.

Cu o rată de succes de 80% în eliminarea durerii cronice și in stimularea circulației locale, „terapia durerii” determina:

 • cresterea producției de colagen și dispersia “substanței P” care este mediator al durerii, deci scade semnificativ DUREREA
 • refacerea țesuturilor inflamate
 • creșterea mobilitatii musculare și articulare
 • revascularea zonelor lezate – ceea ce duce la vindecarea rapida, asa cum se se intampla la jonctiunea tendon-os

Ca urmare a acestor efecte, terapia shockwave este recomandata in:

 • contracturi musculare (junghiuri) dureroase
 • epicondilita
 • tendinite (ex: tendinita de tendon achilean)
 • fascieita plantara
 • pinten calcanean
 • diferite depuneri de calciu la nivelul articulatiilor, tesuturilor moi periarticulare
 • Capsulita adeziva (”umar inghetat”)
 • Necroza avasculara de cap femural
 • Fracturi de os lung neconsolidate dupa timpul mediu estimat (prevenirea formarii pseudartrozei)
 • Vindecarea rapida a fracturilor
 • Sindrom de stres tibial medial („shin splint”, durere tibiala)
 • Bursita de trohanter mare (bursita trohanteriana, bursita soldului)
 • durerea de spate
 • bursita si sinovita
 • artrita de sold sau de genunchi
 • vindecarea rapida a fracturilor
 • durere dupa traumatisme sau operatii, etc.

Clinica Fiziolife Medica, este unul din putinele centre de recuperare medicala din Bucuresti care detine un aparat performant si care va poate asigura terapia potrivita cu unde de soc.

Fizioterapeutii nostri, toti specialisti, absolventi ai faculatii si masterelor de profil sunt absolventi ai cursurilor de formare in shockwave si sunt capabili sa va asigure o terapie personalizata, in functie de varsta, de tipul de afectiune, de simptome, de durere, de bolile asociate, de capacitatea fizica si chiar si de temerile pe care le aveti.

Frecventa recomandata a sedintelor de terapie Shockwave

Deoarece are un efect prompt, terapia Shockwave este efectuata numai după recomandarea medicului de specialitate, in general fiind necesare intre 3 si 5 sedinte a 5, 10, 20 minute fiecare, cu o pauza de 5, 7 sau 10 zile, in functie de recomandarea medicului.

Pot parea „nehotarate” cifrele acestea, insa trebuie avut in vedere ca numarul de sedinte si durata se stabilesc tinand cont si de stadiul afectiunii, intensitatea durerii, modul cum reactioneaza la tratament. Recomandam si ca una, doua zile dupa procedura, sa nu se efectueze eforturi mari, suprasolicitarea zonei, a articulatiei respective.

Si nu in ultimul rand, avand in vedere ca intre sedinte este necesara acea pauza de cateva zile, la Fiziolife Medica stimulam feedback-ul pacientilor si pastrarea legaturii cu ei in aceasta perioada - ne dorim sa stim cum se simt, cum evolueaza pana la urmatoarea sedinta.

Contraindicatiile terapiei Shockwave

Unele afectiuni concomitente sau stari ale pacientului pot restrange sau interzice aplicarea acestei proceduri de fizioterapie. „Primum non nocere” („Mai presus de toate, nu vatama!”) ramane litera de aur pentru noi!

Terapia Shockwave are contraindicatii in:

 • Sarcina
 • Rani, leziuni deschise in zona de tratat
 • Orice forma de neoplasm
 • Infectii cutanate locale
 • Afectiuni ale sistemului vascular
 • Diabet si complicatiile lui tegumentare, nervoase
 • Tulburari de coagulare, afectiuni hematologice, istoric de flebita, embolie, tromboza
 • Pacient cu pacemaker, cu proteze
 • Copii si tineri sub 18 ani (epifiza, cartilajul de crestere)
 • Artrita reumatoida
 • Afectiuni neurologice, psihiatrice, inabilitatea pacientului de a coopera.

Terapia shockwave: pret per sedinta si pachete

Puteti consulta pagina de preturi chiar aici.

De multe ori, aceasta terapie ultra-moderna este asociata cu alte metode fizio-kineto-terapeutice care sa o completeze si sa aduca beneficii suplimentare sanatatii pacientilor nostri.

Important pentru sanatatea pacientilor nostri este ca gandim in mod personalizat numarul de sedinte, pachetul in care includem tratamentul cu unde soc, pregatiti fiind in orice moment ca poate varia in functie de afectiune, intensitatea durerii, evolutie si nevoile lor individuale.

Clinica Fiziolife Medica este pregatita sa va ofere cea mai buna varianta terapeutica personalizata care sa va scape de DURERE, sa va redea forta si mobilitatea si sa va asigure o circulatie sanguina optima si un drenaj limfatic eficient.

Va asteptam cu drag,

Echipa Fiziolife


Vreau sa ma programez

 


  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus