NOU la Fiziolife Medica!

Reeducare vestibulara

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Reeducare echilibru si combaterea ametelilor

Tratam vertijul (ameteala) si modificarile de echilibru cu cele mai moderne metode, asa cum se procedeaza in Franta si Elvetia!

reeducare echilibru

Suntem bucurosi ca in clinica noastra putem de-acum sa ajutam si acesti pacienti! Venim cu echipa pregatita de Ramona Pavel, fizioterapeut expert in posturologie si reeducare vestibulara dinamica, ce se imparte cu profesionalism si daruire atat pacientilor din Franta, unde lucreaza cu mult succes de 15 ani, cat si celor din Romania, in clinica noastra.

In aceasta idee, am adus in clinica si cele mai moderne mijloace cu care Ramona si echipa noastra obtin rezultate excelente: platforma Multitest Equilibre si fotoliul rotator.

Cum ne mentinem si reglam echilibrul?
Ce este terapia de reeducare vestibulara dinamica?
Indicatiile terapiei de reeducare vestibulara
Pentru copii
Ce se intampla la cabinet

Cum ne mentinem si reglam echilibrul?

Vestibulul este organul senzorial aflat in urechea interna care detecteaza miscarile capului si transmite informatii despre pozitia acestuia in repaus sau cand corpul se misca. Lor li se adauga informatiile provenite de la ochi, de la receptorii de presiune din piele (talpa, de exemplu), de la nervii care comanda miscarile globilor oculari. Aceste informatii participa la declansarea mecanismelor de mentinere a echilibrului.

Rolul principal in mentinerea echilibrului il au, deci, receptorii din vestibul, iar afectarea functiei lor duce la simptomele neplacute: vertij, dezechilibru, uneori si alte tulburari, astfel incat persoanei afectate ii este greu sa se deplaseze (oriunde, la serviciu, cumparaturi, plimbare, in casa) si chiar sa stea pe pat, deci in repaus.

Ce este terapia de reeducare vestibulara dinamica?

Terapia de reeducare vestibulara este o metoda neinvaziva conceputa pentru a promova adaptarea la simptome si a inlocui deficitele determinate de o mare varietate de tulburari de echilibru.

Metoda consta in exercitii fizice speciale ce se alatura tratamentului medicamentos sau ramane tratament de baza la pacientii la care cel medicamentos nu da rezultate sau nu poate fi urmat.

Aceste exercitii ce se adapteaza conform situatiei pacientului si urmaresc:

 • simetrizarea raspunsurilor vestibulare;
 • eliminarea dependentei de informatii de la nivel vizual;
 • redarea autonomiei pacientului in activitatile zilnice;
 • recalibrarea reflexului vestibulo-ocular (important in stabilitatea vizuala in timpul miscarilor capului);
 • favorizarea compensarii de la nivel central (aparatul vestibular fiind partea periferica a caii de mentinere a echilibrului).

Astfel, cu ajutorul tehnicilor speciale si a experientei specialistului se imbunatatesc: stabilitatea posturala, stabilitatea privirii, intensitatea vertijului (cu obiectiv pana la disparitie), reluarea activitatii de zi cu zi.

Indicatiile terapiei de reeducare vestibulara

Dezechilibrul si ametelile (vertijul) apar in cadrul afectarii sistemelor cardiovascular, nervos, metabolic, vizual sau psihic.

Aproximativ 45% din pacientii care prezinta aceste simptome insa au de fapt probleme la nivelul sistemului vestiular (urechea interna) si se pot trata in cadrul sedintelor de reeducare vestibulara dinamica.

Indicatii:

 • vertijul pozitional paroxistic benin (VPPB) (ameteala)
 • boala Ménière
 • „raul de inaltime”
 • „raul de miscare”
 • nevrita acuta vestibulara (NAV)
 • areflexiile vestibulare uni sau bilaterale
 • fistule perilimfatice
 • instabilitatea
 • sindroamele cerebeloase
 • status post interventii la nivelul urechii medii, urechii interne
 • tulburari de echilibru ce nu cedeaza la un tratament medicamentos sau cand pacientul nu poate urma acel tratament
 • cauze psihologice (stres, atac de panica, prin hiperventilatie si agitatie), migrena
 • traumatisme craniene
 • sistem vestibular afectat de boli neurologice ( AVC, Parkinson Alzheimer, scleroza multipla).

Asadar, terapia este necesara si in situatia afectarii articulatiilor, muschilor, interventiilor importante pe aparatul osteo-articular, dar si in sport (recuperarea ligamentoplastiilor, evaluarea precompetitionala in cazul sportivilor de performanta).

Pentru copii

In timpul maturarii sistemului vestibular, copilul trece prin mai multe etape, si anume mentinerea capului, statul in sezut, apoi in picioare, mentinerea echilibrului in timpul mersului, pana la desfasurarea unor activitati mai complicate, chiar acrobatii.

Astfel, orice problema aparuta la acest nivel, va avea efecte asupra echilibrului copilului, acestuia fiindu-i greu sa aiba o imagine de ansamblu a corpului in relatie cu mediul inconjurator. Vor aparea astfel momente de dezechilibru postural, tulburarea atentiei, modificari de mers sau postura, vertij (ameteli), dureri de cap, tulburari de vedere, somnolenta, greata, etc. Raul de miscare sau raul de inltime sunt tot efecte negative ale tulburarilor de aparat vestibular.

Apelarea precoce la un program personalizat de reeducare vestibulara in cazul copiilor cu deficiente vestibulare ii va ajuta sa ajunga sa aiba un control postural si motor cat mai aproape de normal.

reeducare vestibulara - fiziolife.ro reeducare vestibulara - fiziolife.ro reeducare vestibulara - fiziolife.ro

Evaluarea posturologica cu ajutorul platformei computerizate dinamice obtinem informatii despre postura si echilibru prin stimularea tuturor sistemelor senzoriale, atat in conditii statice, cat si dinamice, asadar se poate crea un program care sa aiba un impact pozitiv asupra recuperarii acestor sisteme.

Raul de miscare /transport apare foarte frecvent in randul copiilor, datorat de cele mai multe ori sistemului vestibular si este caracterizat de stare de rau insotita de senatie de voma si transpiratii. Exista si cazuri in care acest rau de miscare este cauzat de deficite ale muschilor oculari, astfel ca la nivel central apare o probema de coerenta. Toate aceste manifestari pot fi prevenite sau tratate prin intermediul sedintelor de reeducare vestibulara cu ajutorul platformei computerizate dimanice si fotoliului rotator prin diferite exercitii care stimuleaza in mod eficient sistemele care functioneaza sub limitele normale.

Ce se intampla la cabinet

 • Fiecare pacient ce vine cu recomandare este evaluat din punct de vedere al simptomelor si musculo-scheletal pentru a determina prezenta problemelor de forta musculara, amplitudine articulara, sensibilitate si coordonare;
 • Fizioterapeutul coordonat de expertul Ramona Pavel efectueaza o serie de teste si stabileste un plan de actiune;
 • Sedintele de reeducare vestibulara dinamica difera de la pacient la pacient, in functie de simptomele, cauzele si starea lui;
 • Se utilizeaza platforma Multitest Equilibre si fotoliul rotator, aparate moderne si extrem de utile a caror actiune se bazeaza pe expunerea repetata la stimulii care provoaca ameteli sau dezechilibru, astfel incat creierul se va obisnui cu acele senzatii, urmand sa le ignore pe viitor.

Exercitiile difera in functie de rezultatele testelor, iar numarul sedintelor difera in functie de varsta pacientului. Studiile si numarul mare de cazuri tratate de dr. Ramona Pavel au aratat ca pentru pacientii cu varsta intre 10-40 de ani sunt necesare 5-7 sedinte, iar pentru cei de peste 40 de ani este nevoie de 7-10 sedinte.

Programeaza-te pentru evaluare si tratament, vertijul sau dezechilibrul se pot trata de catre specialistii nostri cu rezultate excelente!

Telefon: 0755 019 878
E-mail: info@fiziolife.ro
Program: Luni-Vineri: 07.00-21.00, Sambata: 08.00-16.00


Vreau sa ma programez

  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus