Echipa Fiziolife Medica
 

Postura Corecta

Reflexoterapie

Felul in care stam si felul in care ne pozitionam segmentele corpului.

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Postura este comportamentul spatial al corpului nostru in raport cu mediul si legile lui. Cu alte cuvinte, este felul in care stam si felul in care ne pozitionam segmentele corpului.


Cum se face analiza posturii acasa?

Postura se analizeaza in pozitii diferite: in picioare, in sezand, culcat sau in timpul somnului.

Se urmareste pozitia capului, gatului, umerilor, trunchiului, bratelor, soldurilor, coloanei, genunchilor, gleznelor si talpilor.


Cum e postura corecta?!

Capul trebuie sa fie drept si nu rotit, aplecat sau inclinat, umerii trebuie sa fie la acelasi nivel (in plan orizontal), coloana trebuie sa fie dreapta daca e privita din spate si usor curbata(toracal si lombar) daca e privita din lateral. Musculatura care o insoteste trebuie sa fie egala ca volum si simetrica. Soldurile trebuie si ele sa respecte o orizontala iar genunchii sa fie drepti, fara sa dea aspect de X sau O. Talpile ar trebui sa nu fie prabusite pe sol in interior iar tendoanele Achiliene (din spatele gleznei) sa fie paralele.

Analizati-va in oglinda si rugati pe cineva sa observe orice asimetrie la postura dvs in cele 4 pozitii. Analizati-va copiii si pe cei dragi si cereti sfatul unui specialist cand aveti impresia ca ceva nu e in regula.



Cum ne afecteaza o postura incorecta?

Postura incorecta poate duce la complicatii direct si indirect. Din aceste cause poate aparea: SCOLIOZA, CIFOZA, TORTICOLIS, SPONDILOOZA CERVICALA, HIPERLORDOZA LOMBARA, RECTITUDINEA COLOANEI, CONTRACTURI MUSCULARE, TULBURARI CIRCULATORII, TULBURARI DE RESPIRATIE, ARTROZE ALE ARTICULATIILOR MARI (coxartroza, gonartroza) … si multe altele.

Credeti ca exista vreo legatura intre platfus si durerea de spate? Va putem spune ca una directa!! Iata cum: platfusul (talpa prabusita) face ce tensiunea la care e supus genunchiul in mers san u fie una natural. Si atunci vom avea genunchi (unul sau amandoi) in X. Ca urmare, soldurile se vor deplasa spre exterior…si vor da un dezechilibru al bazinului. Bazinul este articulate direct cu coloana in zona ei sacrata. Iar zona sacrata da pozitia zonei lombare. De unde si durerea de spate!!

O alta legatura ciudata este durerea de dinti cu problemele de zona cervicala si umeri. Orice tratament stomatologic indelungat lasa urme in articulatia temporo-mandibulara. Aceasta va duce la o suprasolicitare pe o parte a musculaturii gatului si implicit la contracture musculara. Daca avem un trapez mai strans peo parte… compensator, umarul respective va ascensiona. Si de aici dezechilibru…si de aici durere.


Cum pot fi prevenite tulburarile de postura?

Preventia lor incepe in locul in care ne petrcem cel mai mult timp. Daca stam in picioare o mare parte din zi, atunci trebuie sa avem grija de cap (san u fie aplecat sua proiectata in fata) de umeri, care trebuie sa ramana la acelasi nivel, de coloana care nu trebuie sa stea inconvoiata (cu cocoasa) iar zona lombara fara hiperlordoza (burta in fata). Pentru a ne asigura de aceste lucruri e bine ca in pozitia “in picioare” si mers sa incercam, cat mai mult sa ne tinem musculatura abdominala si fesiera incordate.

Daca stam pe scaun, atunci priviti imaginea alaturata:

Reflexoterapie
e bine ca scaunul folosit pe o perioada lunga de timp sa fie “ergonomic”
pentru cap ne-ar prinde bine o tetiera;
e bine ca antebratele sa se spijine cea mai mare a timpului pe cotiere (reglabile)
ideal, la nivelul de jos a spatatului trebuie sa fie un support lombar;
obligatoriu, monitorul este separat de tastatura si asezat cu marginea de sus la nivelul ochilor nostri, la o distanta de 50-70cm
tastatura trebuie sa stea pe suport special de tastatura (daca nu aveti o puteti procura si adapta biroului dvs.)
unghiul ideal entru coate, solduri si genunchi la birou este de 90’
e bun un suport de picioare sub birou


Ce putem face daca postura gresita si-a lasat deja amprenta?

Odata diagnosticata, tulburarea de postura poate fi “reparata” pana la 100% la copii si adolescenti (fete pana la 16-17 ani si baieti pana la 18-19 ani) si poate fi remediate cu prevenirea complicatiilor la adulti. In ce consta aceasta “reparare”: in primul rand in tehnici de fizioterapie si aici ma refer la :

kinetoterapie individuala si cu aparate
electroterapie
laser
elongatii
masaj terapeutic specializat.

Procedurile de fizioterapie in cabinetul nostru sunt executate de terapeuti specilizati in astfel de patologii si care au experienta in a adapta tratamentul in functie de stadiu, cauze si caracteristicile fiecarui pacient. Se recomanda in plus, ca metoda adjuvanta, kinesiotaping-ul, procedura din ce in ce mai folosita in recuperare. Recomandarea noastra pe termen lung este miscarea intr-un cadru organizat, adica faceti sport!!!

Cand veniti la Fiziolife Medica specialistii nostri vor face un bilant si o analiza a posturii si a grupelor musculare implicate si va vor oferi cele mai bune solutii in prevenirea si remedierea tulburarilor de postura.

Trebuie doar sa cereti sfatul unui specialist si sa realizati ca sanatatea dvs incepe cu o postura corecta.




Taguri: postura corecta, postura corecta la computer, masaj terapeutic, electroterapie, laser, elongatii, scolioza, cifoza, torticolis, spondiloza cervicala, hiperlordoza lombara, rectitudinea coloanei, contracturi musculare, tulburari circulatorii, tulburari de respiratie, coxartroza, gonartroza




 
Fizioterapie
 

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus