Echipa Fiziolife Medica
 

Accidentul Vascular Cerebral

Accident Vascular Cerebral
Cele mai bune rezultate se obțin în primele 6 luni de la producerea accidentului vascular.

Accidentul vascular cerebral sau AVC reprezintă întreruperea aportului sanguin într-o anumită regiune a creierului. Accidentul vascular cerebral poate fi de două feluri:


1. Accident vascular hemoragic

atunci când un vas de sânge din creier se rupe brusc, caz în care se recomandă începerea recuperării după 10 zile de la producerea accidentului.

2. Accident vascular ischemic

Acesta reprezintă cea mai frecventă formă și se produce prin apariția unui cheag de sânge la nivelul unui vas sanguin din creier, pe care îl blochează. Recuperarea în acest caz va începe după 2 zile de la accident. Obiectivele kinetoterapiei în accidentul vascular cerebral sunt:

îmbunătățirea tonusului muscular
păstrarea amplitudinilor articulare
creșterea forței musculare
îmbunătățirea echilibrului
reeducarea mersului
refacerea membrelor afectate
reintegrarea socială și profesională.

Recuperarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral are la bază mai multe principii, însă cele mai importante sunt cele ale intervenției precoce și al progresivității. Principiul precocității prevede începerea terapiei cât mai devreme cu putință, fiind vital în acest tip de afecțiune. Cele mai bune rezultate se obțin în primele 6 luni de la producerea accidentului vascular. Principiul progresivității presupune executarea exercițiilor de recuperare de la ușor la greu și de la simplu la complex. Astfel fiind asigurată o mai bună învățare a mișcărilor de către pacient, dar și reeducând la minim posibilitatea apariției unu nou accident vascular cerebral. În funcție de gravitatea accidentului vascular cerebral, recuperarea poate fi un ''restitutio ad integrum'' adică o recuperarea totală, în cazul formelor ușoare.

Perioada de recuperare este împărțită în trei etape:

I Prima parte a recuperării sau perioada acută este caracterizata de un volum de lucru mai mic, în care predomină mișcările pasive, executate de kinetoterapeut, mișcări precum cele de poziționare, de menținere a gradului de mișcare, elongații, etc. În această perioadă se va pune accent și pe întoarcerea și așezarea pacientului la marginea patului, astfel fiind evitată apariția escarelor.

II În cea de-a doua etapă, pe care o numim perioadă postacută se va începe recuperarea forței musculare, pacientul fiind capabil să execute mișcări active. Se va pune accent și pe recuperarea echilibrului din poziția așezat, dar și pe realizarea unor activități cotidiene de către pacient.

III Ultima etapă, denumită și perioadă cronică, va avea un volum mare de lucru, timp în care se va începe redobândirea capacității de a sta în picioare, a mersului și a mișcărilor precise ale membrelor.

Funcțiile motorii (folosirea membrelor si mersul) au capacitatea de se a recupera după un timp relativ scurt, dar aceasta presupune intervenția unui kinetoterapeut in cel mai scurt timp posibil de la producerea accidentului vascular cerebral.Iustin Rosu - Fiziolife Medica
kinetoterapeut masterand

Taguri: accident vascular cerebral, avc, avc recuperare, avc tratament, avc ischemic, avc hemoragic
 
Fizioterapie
 

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus