Echipa Fiziolife Medica
 

Ruptura de ligament incrucisat anterior

Durerile articulare

Genunchiul cu ruptura LIA poate fi functional 100% daca este ingrijit si sutinut terapeutic.

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Tratament si recuperare in ruptura LIA


Ligamentele incrucisate (antrerior si posterior) sunt doua benzi de tesut conjunctiv asezate in X intre femur (coapsa) si tibie (gamba) cu rolul de a stabiliza genunchiul la flexie sau exetensie maxima. Impreuna cu ligamentele colaterale (medial si lateral) si muschii membrului inferior asigura fixarea articulatiei.


Cel mai frecvent afectat in traumatisme este ligamentul incrucisat anterior (LIA) cu rupere partiala sau totala. Principalul rol al LIA este de a preveni miscarea anormala spre anterior a gambei fata de coapsa (iar ligamentul incrucisat posterior -spre posterior).

Ruptura de ligament poate sa fie partiala sau totala si se intampla de cele mai multe ori in timpul activitatii sportive, la femei mai frecvent cu pana de 8 ori decat la barbati. Se insoteste in multe cazuri de afectarea meniscului.

Simptomatologie

In momentul traumatismului, de cele mai multe ori se aude un zgomot in articulatie, genunchiul se umfla imediat si apare o durere foarte puternica. Se poate insoti de instabilitate si reducerea semnificativa a mobilitatii.

TRATAMENTUL rupturii LIA

Imediat post-traumatic

se asigura repaus imediat;
RICE (repaus, gheata local, compresie si ridicarea piciorului)
consult medical de specialitate. In urma unei radiografii sau al unei RMN, specialistul hotaraste daca e vorba de un tratament chirurgical sau unul conservator.

Apoi, indiferent de tipul de tratament care urmeaza a se aplica, pacientul trebuie sa se adreseze fizioterapeutului care isi va urmari obiectivele terapeutice care se vor realiza prin tehnici speciale.


Tratamentul CONSERVATOR

Obiective

caderea inflamatiei si a durerii, cresterea mobilitatii articulare (pana la nivelul genunchiului sanatos), cresterea stabilitatii, cresterea tonusului musculaturii coapsei si gambe, mentinerea functiei bune pentru articulatiile invecinate si pentru membrul inferior opus

Metode

masajul cu gheata
electroterapia (TENS, Trebert, interferentiali, ultrasunet, laser, etc.)
kinetoterapie individuala si kinetoterapie cu aparate speciale
impachetari cu namol;
kinesiotaping
De toate aceste terapii puteti beneficia in cabinetul Fiziolife Medica, asistati de cei mai buni specialisti!

Tratamentul CHIRURGICAL

Tratamentul chirurgical modern se face prin artroscopie si se aplica in urmatoarele cazuri:

daca activitatea profesionala o cere, daca e vorba de un sportiv de performanta, daca o cere stilul de viata, daca genunchiul are o instabilitate marcata, daca pacientul are si alte afectiuni asociate.

Recuperarea dupa tratamentul chirurgical


In primele 2 saptamani postoperator recomanda repaus, gheata si compresie ptr reducerea edemului, kinetoterapie (care urmareste mobilizare pentru refacerea amplitudinii articulare maxime) si exercitii de izometrie mai ales pe ischiogambieri.

In urmatoarea luna, creste gradul de dificultate al exercitiilor de kinetoterapie, se permite mersul pe bicicleta si plimbarile scurte. Pacientul poate incarca progresiv genunchiul cu toata greutatea corpului. Se efectueaza in continuare exercitii de mobilitate si de crestere a fortei musculare, precum si exercitii de echilibru si proprioceptie. Se pot efectua semigenuflexiuni si sarituri usoare. Se continua aplicarea de gheata pentru reducerea edemului.

Dupa 6 saptamani de la operatie, pacientului i se permite sa sara, sa faca exercitii cu rezistenta, sa faca genuflexiuni, jogghing si chiar sa stea intr-un picior si apoi, dupa 3 luni de la operatie, pacientul poate sa-si reia antrenamentele sportive, sa alerge, sa mearga cu bicicleta, sa faca fitness, aerobic, sarituri, etc.


Ana Maria Florescu
specialist fiziokinetoterapeut

Taguri: ligament incrucisat,. Ligament incrucisat anterior, LIA, ruptura ligamnet incrucisat, ruptura LIA, ligament incrucisat desirat, tratament ligament incrucisat, ligamnet incrucisat anterior operat, tratament ruptura ligament incrucisat anterior, fizioterapie genunchi, fizioterapie ligament, kinetoterapie genunchi, kinetoterapie ligament incrucisat, electroterapie genunchi, tonifiere genunchi, tonifiere cvadriceps, durere genunchi, investigatii genunchi, ligament colateral
 
Fizioterapie
 

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus