Echipa Fiziolife Medica
 

Boala Parkinson

Reflexoterapie

A doua cea mai frecventa boala neurologica din lume, dupa boala Alzheimer.

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Boala Parkinson este o boala neurologica degenerativa cu impact major asupra vietii pacientilor, avand drept cauza principala o scadere a cantitatii de DOPAMINA secretata de creier si implicit distrugerea lenta si totodata progresiva a neuronilor.


Pacientii suferinzi de Parkinson prezinta:

rigiditate
bradikinezie (lentoare in miscari)
tremor (simptomul cel mai vizibil)
instabilitate posturala
Secundar, la pacientii cu Parkinson intalnim si hipomimie (figura inexpresiva), disartrie (pronuntare greoaie a unor cuvinte), disfagie (tulburari de inghitire), scaderea amplitudinii respiratiei, oboseala si scadere in greutate.

In urma unor studii referitoare la beneficiile activitatii fizice, aparute in literatura de specialitate, s-a demonstrat ca exercitiul fizic are efecte benefice asupra pacientilor cu Parkinson, reorganizand creierul si imbunatatind mobilitatea si independenta functionala.

Tratamentul clinic

In general, tratamentul acestei boli isi propune sa pastreze independenta si calitatea vietii pacientului. Medicamentul este utilizat pentru a trata deficitele motorii, pentru a ameliora simptomele non-motorii si totodata pentru a minimiza efectele adverse.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea de medicamente care sunt in general similare in fond, cu dopamina. Ele actioneaza prin "pacalirea" creierului si sunt utilizate in etapa usoara sau moderata a bolii.

Tratamentul prin kinetoterapie

Persoanele cu dizabilitati sunt mai putin active fizic decat cele fara handicap. In Parkinson persoanele din stadiul incipient si moderat al bolii au o mai mare reducere a nivelului de activitate fizica fata de persoanele asimptomatice de aceeasi varsta. Mai mult decat atat, inactivitatea este considerata un factor important in accelerarea procesului degenerativ al acestei bolii.

Obiectivele kinetoterapiei in Parkinson sunt:
imbunatatirea mobilitatii si vitezei de miscare
reducerea rigiditatii si recastigarea abilitatii in miscarile fine
cresterea fortei musculare
imbunatatirea echilibrului si coordonarii
imbunatatirea respiratiei;
reeducarea mersului Cum se realizeaza acest lucru la Fiziolife Medica: prin exercitii speciale din kinetoterapia individuala sau kinetoterapia cu aparate, masaj de relaxare, stretching, reflexoterapie si tehnici de relaxare. In coordonarea programului fizic din cabinet se folosesc stimuli verbali sau tactili pe fond muzical specific. Se urmareaste educarea parkinsonianului si a familiei acestuia in vederea continuitatii programului de recuperare care le usureaza viata tuturor.

REGULI DE RESPECTAT


pacientul nu trebuie sa intrerupa activitatea obisnuita, chiar daca aceasta trebuie adaptata la capacitatea lui;
trebuie sa evita sa ramana in pat (astfel creste rigiditatea);
sa se imbrace singur - chiar daca asta presupune sa i se adapteze hainele in functie de posibilitatile lui motrice;
pacientul trebuie sa faca exercitii de "incalzire" a muschilor si articulatiilor la inceputul activitatilor;
sa practice activitati care il intereseaza si care ii fac placere, dar care il stimuleaza si-i cresc capacitatile motrice (desenat, pictat, tricotat, mesterit, surubarit, gradinarit, etc.) - terapie ocupationala
sa-si controleze si coordoneze constient mersul (cu balantul constient al bratelor)
"gimnastica cerebrala" tine creierul treaz si-l ajuta sa scada efectele bolii - rebus, sudoku, calcule, probleme de logica si matematica.



Alexandra Enache
kinetoterapeut masterand



Taguri: Parkinson, imbunatatire viteza miscare, reducere rigiditate, crestere forta musculara, reeducare mers, bradikinezie, tremor, instabilitate posturala, kinetoterapie individuala, masaj de relaxare, stretching, reflexoterapie, tehnici de relaxare




 
Fizioterapie
 

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus