Gimnastica respiratorie online (video)
Sanatatea plamanilor nostri in vreme de … corona

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

“Cand te trezesti dimineata, aminteste-ti cat de pretios este privilegiul de a trai, de a respira…”Respiratia este sursa noastra de viata, iar “ oxigenul este cel mai important nutrient pentru ca fiecare celula din corp depinde de el” zice dr. Oz.

Ne tot gandim cum sa va ajutam astfel incat sa trecem impreuna cat mai sanatosi (fizic si emotional) peste perioada dificila a pandemiei nou declarate de OMS. Astfel s-a nascut ideea consilierii online a celor care vor sa-si imbunatateasca starea plamanilor si sa aiba o respiratie sanatoasa, si o vom face unul la unul, cu un terapeut care sa va evalueze si apoi sa va coordoneze o terapie completa care sa urmareasca obiectivele dvs.

Respiratia este procesul vital, fundamental, prin care oxigenul patrunde in plamani si de acolo prin sange ajunge la toate tesuturile din corp, pe care le hraneste.

Un alt mare filosof in viata ;) , dr. House, zice: “ Stii ca se zice ca nu poti trai fara dragoste? Ei bine, oxigenul este si mai important “ ;)

Plamanii, principalul motor al respiratiei sunt responsabili de:

INSPIRATIE – plamanii de umfla o data cu cutia toracica si permit aerului sa ajunga in alveolele lui, de unde este preluat de sange.

EXPIRATIE – toracele se ingusteaza, bolta diafragmatica se ridica iar dioxidul de carbon CO2, reziduu al metabolismului oxidativ, este eliminat din corp.

gimnastica respiratorie

Procesul de respiratie porneste de fapt de la nas si gura, de unde aerul trece prin faringe, laringe, trahee si bronhii. Toate aceaste componente ale aparatului respirator au importanta egala in aportul de oxigen in tesuturi.

Bolile respiratorii isi pot avea originea in oricare din aceste compartimente ale aparatului respirator si ajung in mare complexitate pana la ultima alveola din varful plamanului. Tratamentul acetor patologii este complex si cuprinde tehnici variate, de la tratamentul medicamentos de la cel chirurgical, de la aerosoli la kinetoterapie respiratorie, etc.

Kinetoterapia respiratorie (gimnastica respiratorie) este tehnica specializata, dezvoltata dupa studii complexe si construita pe experienta multor specialisti in domeniu, care ajuta pacientul cu boala respiratorie sau cel care se afla in convalescenta, sa-si imbunatateasca respiratia, sa-si controleze si sa lucreze muschii respiratori toracici si abdominali.

Rolurile gimnasticii respiratorii sunt:

Cresterea capacitatii respiratorii urmata de oxigenarea eficienta a tesuturilor
Prevenirea disfunctiei ventilatorii
Scaderea durerilor asociate
Scaderea contracturii muschilor inspiratori
Cresterea flexibilitatii articulatiilor raspunzatoare de procesul respirator: articul sterno-costale, costo-vertebrale, sterno-claviculare, etc.
Permeabilizarea eficienta a cailor respiratorii
Prevenirea complicatiilor bolilor respiratorii
Antrenamentul la efort
Eliminarea secretiilor bronsice, etc

Se recomanda acest tip de terapie in patologii precum:

Bolile cronice respiratorii
Bronsita cronica
Astm
Emfizem pulmonar
Mucoviscidoza, etc.

Si, in plus, in recuperarea dupa gripa sau raceala, dupa o interventie chirurgicala la orice nivel, dupa imobilizarea indelungata la pat, dupa AVC, infarct, coma, dupa sarcina, etc.

Se contraindica kinetoterapia respiratorie in: cord pulmonar acut, insuficienta respiratorie acuta, bronsectazii cu hemoptizie, alte patologii asociate, mai ales acute. Acesta este unul din motivele pentru care gimnastica respiratorie se recomanda a se face sub indrumarea unui specialist.

Specialistul fizioterapeut, in urma evaluarii initiale asociata cu anameneza completa, poate stabili, in cunostinta de cauza, care este cea mai buna metoda de gimnastica respiratotie, care sunt exercitiile potrivite pentru fiecare, care este ritmul si durata lor, in functie de varsta, sex, gradul de antrenament si patologiile asociate.

Vino cu noi sa ne asiguram ca plamanii tai raman sanatosi si putenici!

“ Viata este aspiratie, inspiratie si expiratie…” Dali

TERAPIE SI ONLINE PANA TRECE PANDEMIA!

Chiar daca stam acasa, nu neglijam miscarea!

Acum ai posibilitatea sa faci terapie 1 la 1 cu un specialist de la Fiziolife Medica prin WhatsApp!


Afla cum!


Vreau sa ma programez
  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus