Echipa Fiziolife Medica
 

Durerea de spate

Durerea de spate

Avem solutia! Pentru rezolvarea durerilor de spate este esentiala folosirea fizioterapiei, kinetoterapiei si masajului terapeutic.

Putini dintre noi se pot lauda cu faptul ca nu i-a durut spatele la un moment dat. Fie am exagerat cu caratul unor greutati, fie ca am stat in frig sau am facut o miscare gresita, coloana s-a razbunat "explicandu-ne" prin durere sau imobilizare ca ar trebui sa fim mai atenti. Iar specialistii ne pot ajuta sa invatam cum sa trecem mai usor de episodul dureros.


Cauzele durerii de spate sunt multiple, dar e ingrijorator ca 90% din populatia lumii, trece cel putin o data in viata printr-un episod de durere de spate. Si, din experienta, pot spune ca in ultimii ani, varsta medie a celor care acuza acest simptom este din ce in ce mai mica.

Cifrele din statistici sunt semnalele de alarma care ne atrag atentia ca preferam din ce in ce mai mult viata sedentara, ca preferam televizorul sau computerului miscarii in aer liber si sportului. In plus, neglijam kilogramele in plus si cand ne dam seama ca am luat serios in greutate recurgem la metode extreme: diete drastice si suprasolicitare la sala, de cele mai multe ori fara avizul unui specialist.

Fie ca vorbim de afectarea muschilor sau ligamentelor spatelui, fie ca e vorba de o deplasare mica a discului intervertebral sau chiar o hernie de disc, de artroza, fie ca sunt implicati nervii plexului lombar, toate acestea sunt cauze clare ale durerii de spate, asa cum ii spunem majoritatea dintre noi. Cine insa a trecut pe la medic o mai stie si sub numele de lombalgie, lombosacralgie, lumbago, lombosciatalgie sau sciatica, in functie de manifestare, intensitatea durerii si localizare.

Cum se rezolva aceasta problema ...

Tratamentul durerii de spate tine intotdeauna cont de cauzele, stadiul si intensitatea durerii. El presupune

reducerea durerii
reducerea inflamatiei
relaxarea musculaturii contracturate - si ea o cauza a amplificarii durerii
recuperarea functiilor coloanei
recuperarea pozitiei corecte a coloanei si corpului
prevenirea complicatiilor.

Durerea de spate      si inca o poza cu sala


Specialistul este cel care stabileste metodele de tratament, iar acestea sunt variate si se combina impreuna intr-o schema gandita pentru fiecare pacient in parte:

kinetoterapia (gimnastica medicala sau terapie prin miscare controlata) – care urmareaste relaxarea musculaturii contractate, stimularea circulatiei sangvine, tonifierea muschilor care sustin coloana, cresterea tonusului general prin stimularea secretiei de endorfine;
fizioterapia - o metoda usor de aplicat, neinvaziva si fara reactii adverse, care foloseste curentul electric, lumina sau campul magnetic pentru reducerea durerii, relaxarea masei musculare, cu efect antispastic si vasomotor;
masajul terapeutic - cu rol important in combaterea durerii de spate prin relaxarea musculaturii si stimularea circulatiei, la care, deloc de neglijat, se adauga si o stare de bine pentru intreg corpul;
comprese calde sau reci - pot reduce inflamatia si durerea, crescand mobilitatea coloanei;
repausul la pat (care nu trebuie sa depaseasca 1-2 zile);
medicatia antialgica, antiinflamatoare, miorelaxanta;
in cazurile extreme, interventia chirurgicala.

Cum poate fi prevenita reaparitia durerii de spate?


Dupa ce au trecut de episodul dureros cu ajutorul specialistului, cei afectati trebuie sa continue cu un tratament de intretinere si sa respecte un regim de viata care va preveni aparitia de noi probleme.

Prevenim, dar cum? Trebuie sa facem miscare in mod regulat cu respectarea perioadei de “incalzire” dinaintea activitatii fizice si trebuie sa evitam pozitia indelungata pe scaun. E bine sa se verifice inaltimea scaunului de lucru si a biroului, astfel incat coloana sa aiba o pozitie fiziologica , iar musculature sa fie relaxata. Trebuie evitata ridicarea si manipularea de greutati, sau pozitia "pe burta" in timpul somnului. E important sa purtam incaltaminte comoda, sa avem grija la alimentatie si sa evitam cresterea in greutate. Si nu in ultimul rand, programul de miscari pentru coloana invatate cu specialistul in recuperare, trebuie efectuat de 2-3 ori pe saptamana, acasa sau la sala de kinetoterapie.


In concluzie, daca tot se stie ca invatam cate ceva in fiecare zi, pe parcursul intregii vieti, de ce nu am invata si cum sa tratam corect sau sa evitam durerile de la nivelul coloanei? "Lectia" spatelui sanatos este usoara si se poate invata oricand de la specialisti!
Ei sunt cei mai in masura sa dea sfaturi celor sanatosi care doresc sa previna, precum si sa trateze competent si sa fie alaturi de cei care au "experimentat" deja neplacerea durerii de spate. Pentru ca ...

Ana Maria Florescu
specialist fiziokinetoterapeut

Taguri: tratament lombalgie, tratament durere de spate, tratament lombosciatica, tratament contractura musculara, reechilibrare postura, kinetoterapie, kinetoterapie sect 3, fizioterapie sect 3, tonifiere musculatura spatelui, fizioterapie durere spate, fizioterapie lombalgie, refacere mobilitate, termoterapie, terapie antialgica, tratament antiinflamator, tratament miorelaxant, masaj terapeutic, masaj durere spate, masaj lombalgie, gimnastica intretinere, gimnastica durere spate
 
Fizioterapie
 

ArtroStop Lady
dr. Ana Maria Florescu

Fizioterapia in afectiunile genunchiului dr. Ana Maria Florescu

Recuperarea in Parkinson
dr. Ana Maria Florescu

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
 
 
sus