O definitie “spune” ca spondiloza se refera la uzura legata de varsta si suprasolicitarea coloanei (cervicala, lombara, mai rar la nivel toracic). Si, cand spunem uzura, ne gandim la cea a cartilajelor fine de pe suprafata fiecarui corp vertebral, articulatiilor dintre vertebre, a ligamentelor si discurilor intervertebrale.
Pana sa ajungi la medic, te-ai putea gandi la o spondiloza cervicala cand apar durerea si “intepenirea”, rigiditatea coloanei – uneori foarte suparatoare. Dupa diagnosticare, ai la dispozitie multe resurse: fizioterapia, aplicatiile reci sau calde, masajul, in unele situatii si gulerul cervical, plus anumite medicamente prescrise de medicul de Medicina fizica si Recuperare. Rar, cazurilor mai severe insotite de hernie de disc, “ciocurilor” (osteofite la nivel vertebral) de dimensiuni mari sau cu nervi compresati li se aplica tratament ce include injectii sau chiar interventii chirurgicale.
Statistic, pana la 60 de ani, aproape noua din 10 persoane prezinta un anumit stadiu de spondiloza cervicala.
Experienta ne spune ca este posibil ca tu sau cineva apropiat, ori un prieten, sa aveti deja modificari de spondiloza cervicala si sa nu o stiti. De cele mai multe ori nu prezinti simptome legate de aceasta afectiune in stadii incipiente sau pur si simplu pentru ca nu a ajuns la stadiul in care iti atrage atentia.
Daca totusi acestea au aparut, hai sa vedem cum arata, ce includ in marea majoritate a cazurilor:
La aceste semne se adauga cele constatate prin examinarea clinica a pacientului, rezultatul investigatiilor paraclinice si alte examene de specialitate.
Radiografia - ofera informatii despre partile osoase, aliniere, particularitati de diferentiere (prezenta uneori tumori, de exemplu).
Tomografia computerizata - aduce informatii de finete in special legate de structurile osoase.
RMN-ul - ajuta cu detalii predominant despre partile moi: maduva spinarii, cartilaje, radacinile nervoase, canalul spinal.
Uneori se utilizeaza mielograma sau electromielograma – pentru determinarea unei eventuale afectari a partilor nervoase (maduva, nervi).
Spondiloza si durerile de cap pot fi “amici” foarte buni. Aparuta in zona cervicala, o astfel de durere mai este cunoscuta si ca durere de cap cervicogenica (= durere generata de modificarile din zona cervicala).
Aceasta durere de cap poate sa mimeze o migrena - incepe sa se dezvolte pe o parte a capului si devine continua, foarte suparatoare. Uneori, se intensifica la miscari ale gatului si umerilor sau cand cervicala sta fixata mai multe ore, neintrerupt, intr-o anumita pozitie (la calculator, biciclisti sportivi profesionisti).
Durerea cervicogenica se poate simti si la baza craniului, in spate. Se prelungeste si in jos pe gat si catre omoplati.
Uneori apare si o durere in spatele ochilor si fruntii, de aceea, in investigarea unei dureri de cap trebuie luata in considerare si o spondiloza cervicala.
Pentru diagnosticare se iau deci in considerare si un examen neurologic sau ORL, eventual oftalmologic (pentru excluderea unor afectiunii la nivelul ochiului). De obicei, astfel de dureri de cap sunt insotite si de ameteli, senzatie de oboseala, tulburari de vedere, sensibilitate la lumina sau sunete puternice, durere ori furnicaturi si amorteli in membrele superioare, dificultati la mobilizarea lor si a gatului.
In multe cazuri, cei care prezinta durere de cap cervicogenica spun ca au si episoade de greata, chiar senzatie de voma – in contextul manifestarilor tip migrena. Trebuie sa ii credem, e tare neplacut!
Vertijul cervical, de exemplu, cum mai este cunoscut, poate fi declansat de atingerea mai serioasa a unei radacini nervoase sau vas de sange din regiunea coloanei cervicale .
Dr. Ross Hauser, medic de Medicina fizica si reabilitare, director al clinicilor Caring Medical Florida si Caring Medical Regenerative Medicine Clinics a descris si consacrat termenul de vagopatie, o afectare complexa in sens de scadere sau modificarea a functiilor acestui nerv. Si l-a studiat mult prin prisma afectarii coloanei cervicale ce poate determina o vagopatie. Aceasta are la randul ei impact asupra intregului organism in sensul cresterii riscului inflamatiei cronice si stresului oxidativ, aparitia inflamatiei articulatiilor, dureri si scaderea functionalitatii lor, deci inclusiv ale coloanei cervicale. O evolutie “in cerc”!
Odata cu inaintarea in varsta, ca si restul organismului, coloana ta vertebrala incepe sa dea semne de uzura. Nu este ceva de speriat, varstele de mijloc sunt cele care “aduc” cu ele primele procese si fenomene care constau in:
# Degenerare – este prezenta in primul stadiu la nivelul discurilor intervertebrale. Prin degenerare, discurile isi micsoreaza grosimea, tesutul conjunctiv isi schimba compozitia si ii scade elasticitatea. Iata cum se explica si faptul ca iti stiai parintii mai inalti in tineretea lor si ulterior, pe la 50-60 de ani ai lor ai senzatia ca… au intrat la apa! Nu te gandi ca nu ti se poate intampla, este un proces de asteptat in contextul inaintarii in varsta.
Degenerarea apare si la nivelul invelisului cartilaginos fin, subtire, al partilor osoase in contact dintre vertebre, precum si in structura propriu zisa a osului corpului vertebral.
# Herniere – poate aparea in contextul procesului de imbatranire (hai sa ne aducem aminte ca poate incepe chiar dupa implinirea varstei de 30 de ani). Incepe o rigidizare a structurii discului intervertebral, apar fisuri sau chiar o ruptura. Se poate produce, deci, o hernie de disc. Partea de disc care scapa din ruptura jeneaza si compreseaza un nerv, de aici si dureri intense, furnicaturi sau amorteala pe traseul nervului afectat.
# Artroza – este un proces care dureaza, evolutia duce treptat catre degenerarea cartilajului articular.
O consideram ca fiind destul de obisnuita la varstnici, dar poate aparea si la persoane mai tinere prin leziuni sau traumatisme la nivel cervical sau al catorva articulatii intervertebrale, sau printr-un defect genetic care implica metabolismul si structura cartilajului.
Pentru varste mai mici de 45 de ani, artroza este mai des intalnita la barbati, iar peste 45 de ani, este mai frecventa la femei.
De asemenea, artrozele apar mai des la persoanele supraponderale, precum si la cei cu ocupatii care presupun miscari sau stres repetitiv asupra anumitor articulatii (pictor de biserici, zidar, ciclist de performanta, etc). Artroza “pune umarul” la o degenerare mai rapida a cartilajului.
# Pinteni ososi, osteofite sau “ciocuri” - cartilajul din articulatiile vertebrelor coloanei vertebrale odata ce incepe sa degenereze, lasa descoperit osul ce se freaca direct de cel invecinat in articulatie. Este un stres in urma caruia osul incepe sa se apere si produce tesut. O crestere anormala se va observa in anumite zone de contact dintre vertebre si pe margilnile lor (se observa mai usor radiologic). Acest tesut in plus, osteofite (le mai stii si ca pinteni sau ciocuri) se tot adauga pe masura ce inaintezi in varsta si de cele mai multe ori nu dau niciun semn pana tarziu – practic nu stii ca le ai pana nu faci o radiografie, posibil din cu totul alte motive.
Inainte de a vorbi despre tratament, sa punctam: dupa consult, teste si investigatii, medicul pune diagnosticul si stabileste o directie de tratament (nechirurgical sau chirurgical). O abordare multidisciplinara poate cuprinde:
Se pot lua in considerare si unele vitamine, remedii naturiste, suplimente alimentare cu efect asupra sistemului osteoarticular sau muscular. Se recomanda in acest caz si consultarea medicilor care trateaza alte afectiuni concomitente cu medicamente alopate, pentru nu se potenta sau inhiba reciproc.
Tratamentul chirurgical poate fi o alternativa atunci cand mijloacele nechirurgicale nu dau rezultate, cand maduva spinarii sufera (mielopatie), daca apar si se mentin dureri de tip neuropatie plus slabiciune si chiar atrofie musculara, deci cand semnele neurologice persista. Scopul interventiilor chirurgicale este de indepartare a osteofitelor, uneori se indica fuziunea unor vertebre cervicale, dar decizia se bazeaza intotdeauna pe particularitatile individuale, pe diagnostic si starea generala de sanatate;
Pe scurt, iti spunem doar: spondioza cervicala + masaj = LOVE!
Multe studii dar si experienta noastra bogata din clinica demonstreaza ca masajul, dar si combinarea lui cu cu tehnici de posturare, kinetoterapie, fizioterapie au rezultate foarte bune!
Masajul relaxeaza intreaga zona cervicala, imbunatateste circulatia in muschi si articulatii. Urmarim si tratarea zonelor adiacente – zona occipitala, umeri, omoplati, apoi coloana toracica si chiar lombara.Te vei simti eliberat de durere si contracturi, vei dormi mai bine!
Completarea cu stretching, terapie mio-fasciala, tehnici de manipulare si posturari in ritm de cel putin doua sedinte pe saptamana, timp de 4-5 saptamani, ofera rezultate de durata. Iar ceea ce ne spune ca simte pacientul, feedback-ul lui, sta mereu la baza imbunatatirii schemei de masaj pentru el.
Pusa in miscare cu exercitii speciale, musculatura scapa de contracturile dureroase si se tonifiaza pentru a pozitiona si a mentine corecte alinierea si curbura coloanei (un grad natural de lordoza cervicala).
Obiectivele noastre in sala de kinetoterapie pentru pacientii cu spondiloza cervicala sunt:
· Tonifierea musculaturii cervicale
· Reducerea durerii
· Combaterea dezechilibrului si pozitiei gresite
· Imbunatatirea mobilitatii coloanei vertebrale cervicale si a intregii coloane
Seturile de exercitii de kinetoterapie folosite le adaptam pentru nevoile fiecarui pacient si nu trebuie sa fii surprins daca utilizam si mijloace cum sunt bastonul, greutatile, spalierul, benzi elastice, etc.
In principal, sunt exercitii statice de corectare, izometrice, exercitii dinamice, exercitii de respiratie (foarte importante si ele), exercitii cu greutati si stretching sau pozitionari, de multe ori completate si de aplicare de caldura sau benzi kinesio (kinesiotaping). Nu sunt grele, efortul este mic-moderat si le dezvoltam ca intensitate, numar de repetari sau complexitate pe masura ce apar rezultate si schimbari in starea ta!
Rolul unor vitamine in starea de bine a oaselor, articulatilor, a muschilor si circulatiei este in zilele noastre mai bine determinat.
Pentru spondiloza cervicala se poate opta sub indrumarea unui medic la adaugarea in dieta si a unui tratament cu anumite vitamine, acestea avand insa si efecte asupra carora trebuie sa fii avizat.
Uzura articulatiilor prezenta in spondiloza cervicala, modificari ale discurilor intervertebrale, pot aparea si prin insuficienta unor principii alimentare care ar fi continut si vitaminele necesare organismului si acestor structuri in particular.
· Pentru sistemul osos, ai nevoie de vitamina D, odata cu alimente bogate in calciu sau ca supliment daca nevoile tale nu sunt indeplinite in mod natural.
· Vitamina C are importanta, de exemplu, in mentinerea structurii colagenului.
· Vitaminele A si C lucreaza impreuna prin efect antiradicali liberi inflamatori.
· Vitamina B12 are un rol benefic atunci cand apar si neplacutele furnizaturi sau amorteli pe traseul unor nervi din zona cervicala.
Exista recomandari ce abordeaza si aducerea in organism a unor principii ce se stie prin experienta ca pot ameliora sau influenta in bine intreg organismul sau numite structurie ale acestuia.
Principiul de baza este ca oricarei astfel de recomandari de tratament naturist sau naturopat sa i se alature consultarea cu medicii ce trateaza alopat atat pentru spondiloza cervicala cat si pentru eventuale alte afectiuni concomitente.
Glucozaminoglicanii sunt de luat in considerare cand apar primele semne de artroza in spondiloza cervicala, ca si colagenul (pentru toate, atentie insa la sursa si certificare).
Magneziul – pe langa multiplele efecte in organism, are rolul de a mentine in buna regula functionalitatea muschilor si nervilor, ajuta la absorbtie altor minerale importante pentru noi, cum ar fi calciul si pastreaza o buna activitatea cardio-vasculara.
Scaderea nivelului de magneziu a fost asociat cu afectiuni cronice asa cum sunt diabetul, unele boli cardio-vasculare si chiar Alzheimer. In esenta, lipsa magneziului poate provoca sau intretine inflamatia, una din cauzele de durere la nivelul coloanei cervicale, de exemplu.
Un alt mod decat cel de a ingera suplimente (pastile, capsule) cu magneziu este cel de aplicare pe piele – masajul cu ulei cu magneziu pe zona cervicala (si pe alte zone dureroase, de asemenea). Ajuta atat la relaxare si decontracturare cat si la un aport de magneziu prin patrunderea lui treptata in straturile pielii.
Turmericul = folosit in alimentatie, mai mult in Orient, in India indeosebi, turmericul contine substanta numita curcumina (extrasa deci din radacina de Curcuma Longa) care poate reduce edemul si interveni in ameliorarea durerilor si inflamatiei.
Se cunosc destul de bine efecte lui in tratarea artrozelor. Este, de asemenea, utilizat in medicina naturista si ca antioxidant, pentru reducerea colesterolului, unele afectiuni hepatice, prurit, febra fanului, depresie, dar inca nu au fost publicate studii medicale stiintiifice de certitudine.
Se poate administra ca pulbere sau prin masaj local, incorporat intr-o pasta. Exista si sub forma de capsule si recomandarea este de a consulta si medicii alopati pentru ca poate fi adaugat altor metode consacrate – tratament medicamentos, fizioterpaie, kinetoterapie, etc.
Daca starea de sanatate nu permite sau vrei sa urmezi o metoda ce nu presupune administrarea de medicamente, poti incerca metode naturiste sau de medicina integrativa. Recomandarea noastra este ca si in acest caz sa consulti specialistul (acupuncturist, homeopat, fitoterapeut, etc).
Suplimentele naturale sunt recomandate tocmai pentru ca unele au oferit rezultate in tratamentul artrozelor prin reducerea durerii si a inflamatiei. Cu sfat specializat si fara sa renunti daca situatia o impune, la tratamentul prin fizioterapie sau cu medicamente clasice, ai putea obtine o ameliorarea durerii.
Sunt utilizate anumite plante, minerale, vitamine si extracte, o atentie deosebita trebuind pastrata cu privire la sursele acestora – sa fie avizate, sa poti determina de unde si cum au fost prelucrate, ambalate, depozitate.
Aparent, asocierea ghimbir – spondiloza cervicala pare curioasa. Condiment excelent, un ingredient pentru un ceai aromat, deosebit, ghimbirul are, de fapt, si alte proprietati minunate.
Studiat din antichitate, dar si mai recent ( cum este, de exemplu, in “Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence” - Dr. Nafiseh Shokri Mashhadi, Reza Ghiasvand & Comp.), ghimbirul este si o sursa bogata de substante cu efecte benefice.
Iata cateva actiuni:
· Reduce senzatia de greata (si la gravide)
· Calmeaza un stomac “suparat”
· Efecte in diabet si afectiuni cardio-vasculare
· Efect antioxidativ
· Reduce inflamatia
Pentru acest ultim efect poate fi utilizat cu recomandare de la specialistul fitoterapeut si pentru spondiloza cervicala - initial a fost studiat efectul lui in artroza genunchiului si in stadiile de inceput ale altor artroze.
Introducerea ghimbirului in dieta pentru efect antiinflamator poate fi facuta sub forma de ceaiuri, pulbere, capsule, ulei, tinctura (atentie, alcool!), in general asociat cu mesele de dimineata sau pranz, deci nu pe stomacul gol. O atentie deosebita trebuie acordata sursei de provenienta si modului in care este ambalat si pastrat.
Una din metodele de tratament este cea de injectare a unor substante in zona dureroasa. Acesta injectare este efectuata de catre medic, dupa consult si cu toate investigatiile necesare prezentate. Sunt injectii cu antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, au recomandari specifice, iar medicul te va informa si despre beneficii si despre eventuale reactii secundare, precum si despre revenire la control si ce trebuie sa faci in continuare.
Esti “setat” deja cam din copilarie in legatura cu pozitiile preferate de somn in momentul in care apar manifestarile spondilozei cervicale.
Ok, deci, ce faci?
· Adopta pozitiile de dormit pe spate sau pe o parte, spre deosebire de cea “pe burta” care forteaza gatul sa stea rasucit – si la care ar fi bine sa renunti;
· Te ajuta saltelele si pernele cu spuma cu memorie, pernele ortopedice sau doar pentru regiunea cervicala (sul, cilindrica), dar incearca sa le probezi inainte de a le cumpara intr-un magazin de specialitate ce ofera aceasta posibilitate.
Odata ce da semne, va fi alaturi de tine pentru mult timp. Important este sa nu o neglijezi, sa nu uiti de masurile de prevenire a complicatiilor, sa nu stai multe ore blocat in fata calculatorului, sa faci miscare si sa tii telefonul sau tableta mai jus, plasate dreptul ochilor ori de cate ori le folosesti.
Tine legatura cu noi!
In concluzie, ajuta foarte mult ca vertebrele tale cervicale sa “stie” ca poti sa le oferi un masaj binefacator si cand nu te dor rau, ci asa, preventiv, cel putin o data pe saptamana. Si pot avea parte de evaluare si fizioterapie indata ce te supara. Cu alte cuvinte salveaza in agenda adresa clinicii Fiziolife Medica, mai ales daca locuiesti in sectorul 3 sau aproape de Piata Unirii! Suntem aici sa te ajutam, oricand ai nevoie!
Servicii
FIZIOTERAPIE