Torticolis la bebelusi: Simptome, cauze si tratament

Informatie medicala redactata si revizuita de dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut

Stim, ca parinte incepi sa te ingrijorezi atunci cand vezi ca bebe tine capul inclinat catre o parte si se uita doar intr-o directie, desi ai incercat sa ii atragi privirea in partea cealalta. La medicul de familie sau pediatru ti se confirma, ar putea fi vorba despre torticolis.

torticolis bebelusi

Torticolisul este contractia pronuntata, spastica, a musculaturii de pe o parte a gatului, ce produce inclinarea capului de aceeasi parte. Coloana deviaza astfel, inclinand capul, cu acea usoara rotatie, iar barbia se indreapta spre partea opusa a contracturii. Se poate observa din spate ca santul median al cefei este inclinat, insa linia orizontala a ochilor se poate mentine uneori pentru ca pacientul, mic sau mai mare, ridica umarul de partea afectata.

Ce este torticolisul bebelusului?

Torticolis bebelusi – apare sec, cam rece, in documentele medicale. Este o afectiune usor de diagnosticat prin prezenta muschilor contractati ai gatului pe o singura parte, muschi ce trag capul micutului spre acea parte si il rotesc usor.

Bebe tine capul inclinat, stramb, bebe cauta o parte, de obicei stanga, mai mereu, in loc sa indrepte capul spre surse de zgomot, lumina sau vocile parintilor. Frecventa este de 3 din 100 de bebelusi si, din fericire, in majoritatea cazurilor este o afectiune usor de tratat.

Care sunt semnele si simptomele torticolisului la bebelus?

Bebe tocmai a fost diagnosticat cu torticolis - probabil s-a nascut cu aceasta afectiune, este vorba despre torticolis congenital. Daca asa stau lucrurile, o ipoteza este ca implicata ar fi pozitia pe care a ocupat-o in uter. In unele cazuri insa, bebelusii dezvolta un torticolis dupa nastere – torticolis dobandit, printre cauze numarandu-se infectii, traumatisme, etc. Intelegerea simptomelor torticolisului te va ajuta sa afli cum iti poti ajuta bebelusul.

Torticolis congenital la bebelus

Desi poate s-a nascut cu aceasta, este posibil sa nu vezi semne sau simptome pana la varsta de 6-8 saptamani si nu trebuie sa te invinovatesti.

Cam in aceasta perioada majoritatea bebelusilor incep sa aiba mai mult control asupra gatului si capului, incearca sa isi mentina singuri capul. Este momentul in care observi ca bebe:

  • Isi roteste capul intr-o parte;
  • Miscarile capului si gatului sunt limitate chiar si cand este culcat pe spate;
  • Poate aparea si o aplatizare oblica a capului (plagiocefalie), uneori si asimetria fetei
  • La alaptare prefera o parte in dauna celeilalte;
  • Daca vrei sa ii corectezi pozitia vicioasa se evidentiaza "coarda" facuta de muschiul sternocleidomastoidian.

Statistic, la 1 din 5 bebelusi cu torticolis congenital pot fi prezente si alte probleme musculo-scheletale (displazie de sold pe aceeasi parte), precum si aceasta deformare, plagiocefalie, in 80-90% din cazuri. Daca deformarea craniana debuteaza intrauterin, aceasta va continua dupa nastere, agravandu-se daca sugarul doarme si este mentinut intreaga zi asezat doare pe spate.

De asemenea, in grosimea muschiului sternocleidomastoidian se poate simti o formatiune ovalara (apare de obicei la 14-21 de zile de la nastere, uneori chiar la 3 luni si dispare in general dupa 4-8 luni). La un examen de de laborator se dovedeste a fi alcatuita dintr-o depunere de colagen si fibroblasti in jurul fibrelor musculare, cu absenta muschiului striat normal – de aici si ipoteza aparitiei in perioada prenatala si datorata pozitiei in uter.

O alta clasificare mentioneaza ca torticolisul congenital are 4 subtipuri:

  • Induratia ovalara - in muschiul sternocleidomastoidian (SCM) discret palapabila, examenul radiologic fiind normal.
  • Torticolis muscular cu retractie existenta, dar fara induratie in grosimea muschiului SCM, afectati fiind si alti muschi (scaleni, pielosul gatului, trapezul, muschii psoteriori)
  • Torticolis postural, fara retractie, fara induratie – cauzele pot fi tortocolis paroxistic beningn, lipsa congenitala unuia sau mai multor muschi cervicali (sau retractia lor)
  • Torticolis postnatal - ambiental (patutul asezat in camera intr-un loc din care bebelusul intoarce si mentine capul tot timpul in directia unde lucreaza sau sta mama), indus de plagiocefalie, indus de pozitiile preferentiale, in situatia unei paralizii cerebrale, sindrom Down, mielodisplazie

Torticolis dobandit

Aparut la distanta mai mare de nastere - cel mai intalnit la peste 6 luni sau 9 luni, la un an - torticolisul dobandit la bebelus are urmatoarele simptome:

  • Isi inclina capul intr-o parte „preferata”
  • Are o gama limitata de miscari ale capului si gatului
  • Prezinta episoade dese in care isi inclina capul si de multe ori acestea sunt insotite de somnolenta sau este mai iritabil si plange mai ales cand este pus in carut sau scaunul de masina, si mai rar, prezinta varsaturi
  • Investigatiile radiologice pun in evidenta eventuale modificari loco-regionale (hemivertebre, malformatie de baza de craniu, etc.)
  • Perturbari ale somnului, miscari stereotipe ale capului
  • Cand va invata sa stea asezat, se poate vedea o dubla curbare a coloanei in incercarea de a compensa inclinarea capului

Cauzele torticolisului – ce trebuie sa stii

Torticolisul la nou nascut si bebelus apare in situatia in care se scurteaza musculatura ce leaga clavicula si sternul de craniu (in principal, sternocleidomastoidianul). Prin aceasta scurtare, muschiul trage capul si il inclina, conferindu-i si o usoara rotatie, adesea fiind vorba de ambele.

Dintre cele mai frecvente cauze ce se iau in considerare, enumeram:

  • Posibil, pozitii fetale anormale;
  • Leziuni in timpul nasterii (intindere urmata de o leziune si cicatrice in corpul muschiului);
  • Probleme ale vertebrelor cervicale;
  • Unele afectiuni mostenite ce implica leziuni de sistem nervos sau osteo-muscular;
  • Se iau in consderare si cauze precum expunere la curenti reci, stare gripala sau raceala, posturi gresite mentinute timp indelungat (in somn, de exemplu);
  • Etiologia include si unele tumori, infectii (faringe posterior, ureche interna), complicatii dupa operatii pentru vegetatii adenoide - afecteaza zonele ce interfera cu nervii pentru musculatura gatului;
  • Efecte secundare ale unor medicamente.

Fiind o afectiune „la vedere”, tratamentul se poate institui repede, rar sa scape unei monitorizari, cel putin a medicului de familie sau pediatru. Dar in evolutie, lipsa unui tratament corect si eficient poate conduce la aparitia unei scolioze cervicale, a altor complicatii.

Tratament si remedii pentru torticolis la bebelusi

Cea mai buna metoda este sa observi si sa incurajezi in permanenta bebelusul sa intoarca capul in ambele directii. Astfel il ajuti sa puna in repaus muschii contractati si sa se tonifieze cei slabi. Copilul va fi in elementul lui si nimic rau nu se poate intampla la schimbarea pozitiei capului.

A. Terapia pentru torticolis la bebelusi incepe chiar acasa

Gesturi si pozitionari:

  • Aseaza copilul pe abdomenul tau in timp ce este treaz, vorbeste cu el, incurajeaza-l sa te infrunte. Cate 10-15 minute de cateva ori pe zi sunt indeajuns – va incerca sa ridice usor capul si il va tine drept, intarind musculatura gatului si umerilor, in mod simetric. Apoi, obosit si lasat in repaus pe spate, in 10-15 secunde chiar va adormi. Practica acest exercitiu intre 2 si 6 luni, si daca observi ca torticolisul nu dispare sau nu se amelioreaza odata cu alte exercitii pe care le vom mentiona mai jos, discuta cu medicul de familie si cu un fiziokinetoterapeut;
  • Stimuleaza-l sa se deplaseze, sa se miste catre partea afectata. Astfel, cand il schimbi, daca el sta cu capul spre stanga, treci in partea lui dreapta. Fa acelasi lucru cand il pui in patut – schimba-i pozitia in pat. Incurajeaza-l sa se hraneasca, daca il alaptezi, de partea de care in mod normal nu se bucura datorita pozitie capului, o conditie ce ajuta este sa fie mai infometat;
  • Daca il tii langa tine pe timpul somnului, pozitioneza-l spre perete cu fata orientata potrivit contracturii, astfel incat sa fie nevoit sa intoarca capul spre partea opusa ca sa te vada, sa vada camera;
  • Cand va jucati, atrage-i atentia cu jucariile care ii plac mai mult in partea opusa rotatiei fetei; la fel, sursa de lumina pentru noapte pozitioneaz-o in partea opusa deficientei;
  • Varsta la care poti incepe reeducarea cu sprijinul unui specialist fizioterapeut este de circa o luna sau 2-3 luni, cand copilul vede mai bine de aproape si apare controlul capului.

B. Cum tratam un bebe cu torticolis la clinica de recuperare medicala

In unele situatii, medicul iti va sugera sa ajungi cu bebelusul la un specialist fiziokinetoterapeut pentru un tratament special - aplicat in mod regulat si la timp, ajuta perfect!

Poti apela fara probleme si de la inceput, de cand e nou nascut, asa cum au procedat multi dintre pacientii nostri, echipa Fiziolife Medica are multa experienta si abia asteapta sa te ajute!

De la prima sedinta, dupa ce il evalueaza delicat si amanuntit pe bebe, fizioterapeutul stabileste planul terapeutic. Specialistul nostru te va invata si pe tine anumite pozitionari si miscari ce trebuie sa le efectuezi acasa, intre vizitele pentru sedintele de kinetoterapie.

Echipa este coordonata de dr. Cristian Dumitrache, profesionist cu imensa experienta, iar rezultatele nu intarzie sa apara si sa ne faca si pe noi, si pe parinti si bebe, fericiti!

Introducem in planul terapeutic, in functie de particularitatile bebelusului:

  • Kinetoterapia pentru bebelusi are un capitol consistent dedicat acestei afectiuni si miscarile fizioterapeutului sunt pline de blandete si atentie;
  • Masaj pentru torticolis la bebelusi - este minunat, ajuta extrem de mult la relaarea contracturilor si tonifierea partilor musculare slabe;
  • Nu uitam de aplicare de benzi kinesio - ajuta in reducerea contracturilor.
  • Stretching - tehnicile de stretching au rolul lor bine definit si alaturi de experienta terapeutului, adaptata particularitatilor fiecarui bebelus, dau rezultate foarte bune.

Evaluarea va fi facuta apoi periodic, la fiecare 2-4 saptamani, si consta in masurarea gradelor castigate in intorcerea capului, observare daca s-au intarit muschii mai slabi ai gatului astfel incat sa creasca raza de miscare a capului. Fizioterapeutul va urmari si evolutia formei capului si poate face recomandari prin care sa fie evitata planeitatea pernei, eventual sa folosesti perne speciale.

Optiunea chirurgicala - se ia in considerare de catre medic atunci cand kinetoterapia, stretchingul, kinesiotapingul, masajul si pozitionarile de corectare specifice nu influenteaza inclinarea capului bebelusului. Din fericire acest lucru se intampla doar rar si in acest caz, operatia prelungeste muschiul sternocleidomastoidian si corecteaza torticolisul.

Concluzie: Ai incredere in ceea ce ce observi si spune-i medicului, mai bine „alertezi” decat sa lasi sa treaca timpul considerand ca nu te pricepi. Mergi la medic si vino si la consult fizioterapeutic, tratamentul pentru amenintatorul diagnostic “torticolis bebelus” instituit de la varsta cat mai frageda asigura o recupere completa si rapida! Te asteptam, nu sta pe ganduri daca e nevoie!

Vreau sa ma programez

 


  Vreau sa ma programez

Echipa Medicala

Ana Maria Florescu - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Elena Ispas - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

georgiana stama - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

david - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

Eugen - fiziolife.ro

fiziokinetoterapeut

fiziokinetoterapeut

Cosmin Minoiu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

adrian iliescu Fiziolife Medica

fiziokinetoterapeut

Fizioterapie
Exercitii pentru umar acasa
Durerile de spate la adulti
Osteoporoza


Informatii Utile

Termeni si conditii
Protectia datelor
Politica de confidentialitate
Politica de cookies
Sitemap

Copyright Fiziolife Medica. Toate drepturile rezervate.
ssus