Stim, ca parinte incepi sa te ingrijorezi atunci cand vezi ca bebe tine capul inclinat catre o parte si se uita doar intr-o directie, desi ai incercat sa ii atragi privirea in partea cealalta. La medicul de familie sau pediatru ti se confirma, ar putea fi vorba despre torticolis.
Torticolisul este contractia pronuntata, spastica, a musculaturii de pe o parte a gatului, ce produce inclinarea capului de aceeasi parte. Coloana deviaza astfel, inclinand capul, cu acea usoara rotatie, iar barbia se indreapta spre partea opusa a contracturii. Se poate observa din spate ca santul median al cefei este inclinat, insa linia orizontala a ochilor se poate mentine uneori pentru ca pacientul, mic sau mai mare, ridica umarul de partea afectata.
Torticolis bebelusi – apare sec, cam rece, in documentele medicale. Este o afectiune usor de diagnosticat prin prezenta muschilor contractati ai gatului pe o singura parte, muschi ce trag capul micutului spre acea parte si il rotesc usor.
Bebe tine capul inclinat, stramb, bebe cauta o parte, de obicei stanga, mai mereu, in loc sa indrepte capul spre surse de zgomot, lumina sau vocile parintilor. Frecventa este de 3 din 100 de bebelusi si, din fericire, in majoritatea cazurilor este o afectiune usor de tratat.
Bebe tocmai a fost diagnosticat cu torticolis - probabil s-a nascut cu aceasta afectiune, este vorba despre torticolis congenital. Daca asa stau lucrurile, o ipoteza este ca implicata ar fi pozitia pe care a ocupat-o in uter. In unele cazuri insa, bebelusii dezvolta un torticolis dupa nastere – torticolis dobandit, printre cauze numarandu-se infectii, traumatisme, etc. Intelegerea simptomelor torticolisului te va ajuta sa afli cum iti poti ajuta bebelusul.
Desi poate s-a nascut cu aceasta, este posibil sa nu vezi semne sau simptome pana la varsta de 6-8 saptamani si nu trebuie sa te invinovatesti.
Cam in aceasta perioada majoritatea bebelusilor incep sa aiba mai mult control asupra gatului si capului, incearca sa isi mentina singuri capul. Este momentul in care observi ca bebe:
Statistic, la 1 din 5 bebelusi cu torticolis congenital pot fi prezente si alte probleme musculo-scheletale (displazie de sold pe aceeasi parte), precum si aceasta deformare, plagiocefalie, in 80-90% din cazuri. Daca deformarea craniana debuteaza intrauterin, aceasta va continua dupa nastere, agravandu-se daca sugarul doarme si este mentinut intreaga zi asezat doare pe spate.
De asemenea, in grosimea muschiului sternocleidomastoidian se poate simti o formatiune ovalara (apare de obicei la 14-21 de zile de la nastere, uneori chiar la 3 luni si dispare in general dupa 4-8 luni). La un examen de de laborator se dovedeste a fi alcatuita dintr-o depunere de colagen si fibroblasti in jurul fibrelor musculare, cu absenta muschiului striat normal – de aici si ipoteza aparitiei in perioada prenatala si datorata pozitiei in uter.
O alta clasificare mentioneaza ca torticolisul congenital are 4 subtipuri:
Aparut la distanta mai mare de nastere - cel mai intalnit la peste 6 luni sau 9 luni, la un an - torticolisul dobandit la bebelus are urmatoarele simptome:
Torticolisul la nou nascut si bebelus apare in situatia in care se scurteaza musculatura ce leaga clavicula si sternul de craniu (in principal, sternocleidomastoidianul). Prin aceasta scurtare, muschiul trage capul si il inclina, conferindu-i si o usoara rotatie, adesea fiind vorba de ambele.
Dintre cele mai frecvente cauze ce se iau in considerare, enumeram:
Fiind o afectiune „la vedere”, tratamentul se poate institui repede, rar sa scape unei monitorizari, cel putin a medicului de familie sau pediatru. Dar in evolutie, lipsa unui tratament corect si eficient poate conduce la aparitia unei scolioze cervicale, a altor complicatii.
Cea mai buna metoda este sa observi si sa incurajezi in permanenta bebelusul sa intoarca capul in ambele directii. Astfel il ajuti sa puna in repaus muschii contractati si sa se tonifieze cei slabi. Copilul va fi in elementul lui si nimic rau nu se poate intampla la schimbarea pozitiei capului.
Gesturi si pozitionari:
In unele situatii, medicul iti va sugera sa ajungi cu bebelusul la un specialist fiziokinetoterapeut pentru un tratament special - aplicat in mod regulat si la timp, ajuta perfect!
Poti apela fara probleme si de la inceput, de cand e nou nascut, asa cum au procedat multi dintre pacientii nostri, echipa Fiziolife Medica are multa experienta si abia asteapta sa te ajute!
De la prima sedinta, dupa ce il evalueaza delicat si amanuntit pe bebe, fizioterapeutul stabileste planul terapeutic. Specialistul nostru te va invata si pe tine anumite pozitionari si miscari ce trebuie sa le efectuezi acasa, intre vizitele pentru sedintele de kinetoterapie.
Echipa este coordonata de dr. Cristian Dumitrache, profesionist cu imensa experienta, iar rezultatele nu intarzie sa apara si sa ne faca si pe noi, si pe parinti si bebe, fericiti!
Introducem in planul terapeutic, in functie de particularitatile bebelusului:
Evaluarea va fi facuta apoi periodic, la fiecare 2-4 saptamani, si consta in masurarea gradelor castigate in intorcerea capului, observare daca s-au intarit muschii mai slabi ai gatului astfel incat sa creasca raza de miscare a capului. Fizioterapeutul va urmari si evolutia formei capului si poate face recomandari prin care sa fie evitata planeitatea pernei, eventual sa folosesti perne speciale.
Optiunea chirurgicala - se ia in considerare de catre medic atunci cand kinetoterapia, stretchingul, kinesiotapingul, masajul si pozitionarile de corectare specifice nu influenteaza inclinarea capului bebelusului. Din fericire acest lucru se intampla doar rar si in acest caz, operatia prelungeste muschiul sternocleidomastoidian si corecteaza torticolisul.
Servicii
FIZIOTERAPIE